Издания / премиери

Росица Баталова и с книга за юбилея

Премиера на „Размисли и спомени за диригентското изкуство”

Росица Баталова и с книга за юбилея


◊ СЪБИТИЕТО

Росица Баталова наскоро отпразнува 55 години на сцената в Музикалния театър „Ст. Македонски”, където премина по-голяма част от славната й кариера. Тя е дирижирала над 5000 постановки у нас и в чужбина. Нейната роля за популяризирането на оперетата и мюзикъла е огромна, но не по-малко значими са и нейните изяви и в камерната музика.

За юбилея на знаменитата диригентка издателство „
Захарий Стоянов” издаде книгата й „Размисли и спомени за диригентското изкуство”.


◊ КНИГАТА

„Размисли и спомени за диригентското изкуство”. Тази книга не е теоретична разработка, нито изследване за изкуството на диригента, тя просто отваря прозорче към личността на диригента, през което може да надникне по-широк кръг от читатели. те ще узнаят какво е тайнството диригентът да открива в малките нотички жизнеността и философията, вложена в тях от композитора. Той е сам на пулта, но твърдо и с артистична убедителност и талант свързва многобройните изпълнители в единна емоционална изява. Заедно с това открива пътя към сърцата на хората и красотата на непознати хоризонти. Както пише авторката: „Диригентът винаги влага мисли, чувства и много труд в своите интерпретации. Винаги издига на нови висоти преживяното и написаното от създателя на дадена творба. Затова пък композиторът, сътворил музикалната творба, съзира в диригента-изпълнител личността, разгадала мислите и чувствата му, скрити в нотните листа.”

Книгата доближава читателите до трудното изкуство на диригента, но това става благодарение на умението на Роси Баталова да разказва ясно и искрено за своята професия и на изповедния характер на написаното.

Премиерата на „Размисли и спомени за диригентското изкуство” ще се състои на 20 декември, понеделник, от 18 ч. в залата на Съюза на композиторите.

Естествено, ще има и концертна програма с много изненади.

Автор:
Изд. "Захарий Стоянов"
Публикация:
17.12.2010 г. 18:14
Посетено:
2008
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/11414-rositsa-batalova-i-s-kniga-za-yubileya