Издания / премиери

Представяне на сборника "Самосъзнаваща душа" от руския поет Арсений Тарковски

Елитна руска поезия от ХХ век в "Ориндж" - Кафе книжарница "Пингвините"

Представяне на сборника "Самосъзнаваща душа" от руския поет Арсений Тарковски


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство "Ерго" и книжарници "Пингвините" ви канят на среща-разговор по повод премиерата на двуезичното издание "
Самосъзнаваща душа" от Арсений Тарковски (София: Ерго, 2010).
 
Книгата ще представят д-р Петър Пламенов, преводачът Владимир Морзоханов и редакторът Таня Кольовска.

На 20 декември, понеделник, от 18.30 ч в Кафе книжарница "Пингвините" (ул. "Граф Игнатиев" 18, сградата на "Ориндж").


◊ ЗА АВТОРА

Арсений Тарковски (1907-1989, Елизаветград) е руски поет и преводач от източни езици. Интелектуалната семейна среда и богатият културен живот определят още в ранна възраст любовта към поезията, музиката и театъра, широтата и дълбочината на мирогледа на бъдещия поет. През 1923 г. заминава за Москва, където се запознава с Осип Манделщам, а по-късно и с Марина Цветаева. През 1941 г. заминава като доброволец на фронта и воюва до декември 1943 г., когато е тежко ранен и единият му крак е ампутиран. Една от най-значителните фигури на руската поезия през ХХ век, баща на кинорежисьора Андрей Тарковски.

В предговора си към книгата му "Стихотворения" Маргарита Алигер пише: "Да се говори за стихове e въобще трудно, а за прекрасни стихове – двойно по-трудно. Възприемаш ги с чувствата си като музика (а нима е леко да се разкаже за нея? Но ако все пак заставиш себе си да се освободиш от магията на поезията и да се вгледаш в поезията на Тарковски, ще стане очевидно неговото изкуство да възвръща на думите истинската им стойност и тежест, умението му внимател­но да вгражда в своя речник нова дума или ново понятие, които озаряват изведнъж с нова светлина цялото стихотворение."


◊ ЗА КНИГАТА

Издателство „Ерго“ представя избрана лирика и проза на Арсений Тарковски в луксозното двуезично издание „Самосъзнаваща душа“, излязло в поредицата „Събеседници“. В богато илюстрирания том преводачът Владимир Морзоханов е събрал най-доброто от творчеството на големия руски поет.

. Изданието е публикувано под патронажа на Фондация “Михаил Прохоров”.
Автор:
Мартин Христов
Публикация:
16.12.2010 г. 12:31
Етикети:
Посетено:
1418
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/11405-predstavyane-na-sbornika-samosaznavashta-dusha-ot-ruskiya-poet-arseniy-tarkovski