Издания / премиери

Представяне на двете най-нови книги на Захари Карабашлиев

"Откат" и "Приказка"

Представяне на двете най-нови книги на Захари Карабашлиев


◊ СЪБИТИЕТО

Заповядайте на 14 декември (вторник) от 18:30 часа в книжарница "Пингвините" (подлеза на Софийския университет) на

представянето на двете най-нови книги на Захари Карабашлиев:

• "
Приказка"

Приказка на
Захари Карабашлиев и Силвия Карабашлиева е приказка за деца и възрастни. Уникалният рисунък на художника илюстратор Ива Сашева дава още едно измерение на този разказ за чудото, за момента, в който свършват илюзиите и започва вярата. Тримата, живеещи в Калифорния, автори, се завръщат в традицията на европейската приказка с един съвременен, достъпен и богат стил на разказ и визия. Приказка е триумф на силата на твореца над обстоятелствата. На топлината на съзиданието над студа на делника. Една история за любов и надежда.

. Гост ще бъде и художникът на илюстрациите в книгата "Приказка" - Ива Сашева

"Бях на 10 години когато започнах да се занимавам сериозно с рисуване. Първата си графика отпечатах когато бях на 11. Беше толкова вълнуващо - мирисът на мастилата, пресата, влажната хартия – магия от която никога не се излекувах. Така започна всичко. Приеха ме в Художествената гимназия за изящни изкуства в София, където завърших специалност "Графика", след което продължих в Художествената академия в София, където станах Майстор по Графика. Паралелно с изложби - общи и самостоятелни у нас и зад граница, започнах да се занимавам с анимация и впоследствие с игрално кино. Като професионален художник съм участвала в повече от 25 игрални филма, работила съм със световни имена в киноиндустрията, както и със световно известни компании в рекламата. От седем години живея и работя в Лос Анжелис, Калифорния. Търсенията ми като творец са многообразни. Обичам да рисувам и рисувам много, пиша и илюстрирам кратки истории, които понякога превръщам в кратки филми, работя по книги съвместно с различни автори. Мисля и съществувам чрез безброй картини."

Ива Сашева


• "
Откат"

"Откат" е сборник с пиеси и диалози, с които Захари Карабашлиев предизвиква читателите да станат съавтори и режисьори в най-свободния театър – театъра на въображението. Границите са заличени. Родно и чуждо, локално и универсално, високо и ниско, тук и там се случват на една страница, в една стая, на една сцена. Динамично. Нецензурно. Тъжно. Смешно. И в крайна сметка – наистина. Захари Карабашлиев този път ще ви отведе към прашния под на сцената, под прожекторите, и ще прави същото, което и досега – ще разказва истории.

Автор:
Изд. "Сиела"
Публикация:
13.12.2010 г. 15:57
Посетено:
4091
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/11386-predstavyane-na-dvete-nay-novi-knigi-na-zahari-karabashliev