Издания / премиери

Премиера на книгата "КГВ & сие" от Румяна Угърчинска

Скандални факти от недалечното минало, свързани със сегашни силови структури

Премиера на книгата "КГВ & сие" от Румяна Угърчинска


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство „
Millenium"
има удоволствието да Ви покани

на пресконференция с участието на
Румяна Угърчинска и Ив Боне
по повод премиерата на книгата „
КГБ & сие"

Четвъртък, 16 декември 2010, от 12.00 ч. в залата на БТА
и на коктейл-представяне в Чешкия център, от 19.00 ч
София, ул. "Раковски" 100


◊ ГОСТИТЕ
 
Ив Боне - бившият директор на френското контраразузнаване от времето на желязната завеса, идва в България по покана на издателство „Милениум". Той е специален гост за премиерата на „КГБ & сие", която ще се състои в четвъртък, 16 декември, от 19.00 ч. в Чешкия клуб на ул. „Г. С. Раковски" 100. Преди пристигането си г-н Боне обяви, че се надява да се срещне с някои от бившите си противници от българските тайни служби и да обсъди с тях ключови операции от недалечното минало. Ив Боне е лично назначен от президента Франсоа Митеран за директор на ДСТ през периода 1982-1985 г. Под негово ръководство френските тайни служби откриват и вербуват източника Фаруел, къртица в КГБ, от когото получават почти 3000 секретни документа.

Учредител и президент е на международната организация за жертвите от тероризма. Световнопризнат консултант по въпросите на междудържавната сигурност, автор на няколко книги за Ал Кайда, иранския фундаментализьм и терористичните заплахи. Най-новите му проучвания са съсредоточени върху Либия и Алжир и следващият му труд ще включва специален раздел за процеса срещу българските медицински сестри, обвинени от режима на Кадафи.

 
Румяна Угърчинска
е разследващ журналист и автор на редица книги по наболели международни проблеми. От дълги години е преподавател в Парижкия институт по криминология. Преди броени дни тя бе удостоена с наградата „Черноризец Храбър" на Съюза на издателите за друга нейна книга, тиражирана на български от „Милениум" - „
Истината за атентата срещу Йоан-Павел II". Угърчинска и Боне ще дадат съвместна пресконференция, на която ще оповестят скандални факти от недалечното минало, свързани със сегашни силови структури.
 
Книгата на Угърчинска пожъна огромен успех във Франция през изминалата година и се очаква да е една от сензациите на тазгодишния книжен панаир в НДК. Специално за българското издание Ив Боне е написал изчерпателен предговор.


◊ КНИГАТА

Издателство „Милениум" покани авторката и шефа на френското контраразузнаване (ДСТ) да посетят страната ни и да се срещнат с българските читатели на сериозната документалистика. „КГБ & сие" е плод на тригодишни усилия - издирване на документи, срещи, разговори, справки, обобщения. Целта ми беше да покажа до каква степен тайните служби са се сраснали с икономиката на страните от бившия социалистически лагер и така продължават да диктуват правилата на играта." Това призна Румяна Угърчинска за премиерната си книга. Тя сподели още, че във Франция, където първоначално е публикуван трудът й, четивото буквално е разбунило духовете.

 
"Двадесет години след смъртта си КГБ на всемогъщия Съветски съюз все още обсебва въображението. От обикновения гражданин до професионалистите от ДСТ самото споменаване на магическото съкращение предизвиква особен блясък в погледите и неизменната въздишка на съжаление: „Тогава поне имахме достойни противници!". Противник, а не враг, защото някогашната най-могъща централа в света - не само по ресурси, но и по постижения и качества на своите служители - внушава уважение и дори възхищение у всички ветерани от единствения боен фронт, който си струва, този на сенките и мрака. За всички, които се съмняват, ще призная, че най-завладяващата ми фантазия от онова време бе да бъда шеф на КГБ. Затова разпадането му ни изпълни с огромна тъга. Никога не сме съжалявали за Гестапо, но съжаляваме за КГБ. Ала дали КГБ е изчезнал наистина? Дали неговите дела най-после са запратени на сметището на историята?"


. Коя е българската Мата Хари?

. Какво се крие зад секретната операция „Нева"?

. Какви са връзките на руските мафиоти Корейчик и Япончик със София?

. Кои са хората на руската мафия у нас?

. Имал ли е резиденти Чаушеску в родната Държавна сигурност?

. Имало ли е къртици в българските служби по времето на Желязната завеса?

. КГБ умря, а какво се случи с руските шпиони по нашите географски ширини?



На тези и на много други въпроси ще откриете отговори сред страниците на „КГБ & сие"
.

Автор:
Николета Руева, изд. "Милениум"
Публикация:
10.12.2010 г. 22:52
Посетено:
1764
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/11367-premiera-na-knigata-kgv-sie-ot-rumyana-ugarchinska