Издания / премиери

Представяне на романа "Разговор със Спиноза" от Гоце Смилевски

Среща с писателя

Представяне на романа "Разговор със Спиноза" от Гоце Смилевски


◊ СЪБИТИЕТО

Книжарници „Хеликон“ и издателство „
Колибри
имат удоволствието да Ви поканят
на

представянето на романа „
Разговор със Спиноза. Роман-паяжина“ от македонския писател Гоце Смилевски, носител на наградата на Европейския съюз за литература за 2010 година

На 8 декември, сряда, от 18 часа,
в книжарница „Хеликон – Витоша“

• Със специалното присъствие на автора

Събитието се подготвя в рамките на програмата по случай двайсетгодишнината на издателство "Колибри"


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА И РОМАНА

Гоце Смилевски е македонски писател, роден през 1975 г. в Скопие. Учи общо и сравнително литературознание в университета „Св. св. Кирил и Методий“ в родния си град. Продължава образованието си в Карловия университет в Прага, а след това прави докторска дисертация в Европейския университет в Будапеща. Публикува първия си роман „Планета на неизкуството“ през 2000 г. Следващият му роман – „Разговор със Спиноза“ – е обявен за роман на 2002 г. в Македония. Преведен е в САЩ, Словения, Полша, Сърбия, Хърватска, Финландия. За третия си роман „Сестрата на Зигмунд Фройд“ Гоце Смилевски е носител на Наградата за литература на Европейския съюз за 2010 г. Автор е на пиесите „Спиноза“ и „Три малки танцови стъпки през границата“. Tой е писателят, за когото Джошуа Коен казва: „Младият наследник на
Гюнтер Грас и Хосе Сарамаго, Смилевски може би е новата необичайност... съвременен европейски новелист, който има послание към бъдещето на континента“. „Разговор със Спиноза“ е първият му роман, преведен на български език.


„Разговор със Спиноза“ – Гоце Смилевски

Не ви ли се е искало да проведете разговор с философ? Да го попитате неща, неприсъстващи в трактатите и теориите му? Да разберете що за човек е бил?

В романа си „Разговор със Спиноза“ (
Conversation with Spinoza) Гоце Смилевски поставя читателя на мястото на автора, за да го доближи максимално до историята. Той провежда разговор с именития философ Спиноза за живота му и доизгражда липсващата част от образа му на човек. Оставя го сам да отговори, сам да достигне до истината за себе си – истината за раздвоението си между философа и човека.

Смилевски разделя романа на две части, точно както е разделено и съществуването на Спиноза – един спор между вечността и преходността, между мисълта и чувствата, между разсъдливостта и порива за действие. Затова и в първата част животът на Спиноза е разказан през призмата на философията, а във втората успяваме да опознаем човека Спиноза – с неговите копнежи, борби и желания. Отделени са двата образа на Спиноза в двата периода от живота му – в ранния и в късния, предсмъртния. Това откроява младия, решителен философ от възрастния, чувстващ човек. Романът на Гоце Смилевски (Goce Smilevski) е едно смело, будещо размишления предположение за двата паралелни свята на Спиноза, между които самият той се е лутал през целия си живот.

Малко хора се осмеляват да разказват за нечий живот вместо самия него. Смилевски не просто разказва, той изговаря неизговоримото, задава въпросите, които всеки един от нас би искал да зададе, оспорва отговорите на един философ. Кое е по-важно – стремежът към непостижимата вечност или примирението с преходността на моменти, които бихме искали да бъдат вечни?

Автор:
Жаклин Вагенщайн
Публикация:
03.12.2010 г. 14:58
Посетено:
2332
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/11307-predstavyane-na-romana-razgovor-sas-spinoza-ot-gotse-smilevski