Издания / премиери

Представяне на книгата "Реторика" от Бранислав Нушич

За първи път на български език

Представяне на книгата "Реторика" от Бранислав Нушич


◊ СЪБИТИЕТО

На 1 декември от 18.30 часа в книжарница „Пингвините“ (в подлеза на Софийския университет „Св. Климент Охридски“) ще се състои премиерата на книгата „Реторика“, написана от класика на сръбската литература
Бранислав Нушич. Тя излиза за първи път на български език, благодарение на издателство „Сиби“.
   
Книгата ще представят проф. Донка Александрова – преподавател по реторика в СУ „Св. Климент Охридски“, и адвокат Даниела Доковска – председател на Висшия адвокатски съвет.
   
Почетен гост ще бъде Н. Пр. г-н Александър Църквеняков, посланик на Република Сърбия.
   
Публиката ще има възможност да чуе един от най-известните образци на ораторското майсторство – Първата реч на Цицерон срещу Катилина, интерпретирана от актьора Тодор Кайков.

   
◊ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГАТА

Известният сръбски драматург и писател Бранислав Нушич (1864–1938) е юрист – завършил е право в Белградския университет, и този факт може да се прочете във всяка негова биография. Но може би малцина знаят, че той е и основател на модерната сръбска реторика. Освен че е блестящ оратор и преподавател по реторика, Нушич издава и учебник по реторика – книга, която се нарежда достойно сред най-добрите му съчинения.
   
„Реторика“ излиза от печат за пръв път през 1934 г., оттогава насам е многократно преиздавана, като и днес е част от литературата, препоръчвана на студентите от техните преподаватели. Книгата излиза за първи път на български език. Важно е да се отбележи, че до момента липсва учебник по реторика, написан от български автор.
   
В познатия ни брилянтен стил на Нушич подробно са разгледани правилата и дефинициите на различните реторични категории. Любопитна е систематичната история на ораторството от древността до наши дни, с акцент върху ораторството на южните славяни.
   
Увлекателно и достъпно написана, с интересни и полезни примери от речите на най-добрите оратори, с практически съвети за това как да се държи реч, така че тя да постигне сигурен успех сред слушателите – това са само част от достойнствата на това издание.

Ето какво казва самият Нушич за книгата:
   
„Тя може да бъде еднакво полезна както на тези, които се учат на ораторско изкуство, така и на онези, на които им се случва в живота да произнесат публична реч. Народни представители, правозащитници, свещеници, офицери, преподаватели и учители, представители на различни движения, представители на организации и браншове (търговци, занаятчии, работници), следователно всички – на които по призвание или според своите социални отношения и изяви им се налага да произнасят публично слово, могат да се възползват от тази книга. И наистина този широк интерес, който би предизвикала книгата, е една от решаващите причини, които ме подтикнаха да я издам.“

Бранислав Нушич, 1 януари 1933 г.

Автор:
Магдалена Абаджиева, PR Издателство "Сиби"
Публикация:
25.11.2010 г. 17:50
Посетено:
2803
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/11235-predstavyane-na-knigata-retorika-ot-branislav-nushich