Издания / премиери

Премиерна "прожекция" на "Киноманът" от Георги Николов и в София

Обяснение в любов към седмото изкуство и още нещо

Премиерна "прожекция" на "Киноманът" от Георги Николов и в София


СЪБИТИЕТО
 
Съюзът на българските писатели и изд. „Български писател
любезно ви канят на

столичната премиера на романа на Георги НиколовКиноманът”.

Книгата ще представи директорът на изд. ”Български писател”, поетът Гриша Трифонов, откъси ще прочете актьорът Антон Тонев-Тони.

 
На 29 ноември, понеделник, 18:00 часа
Галерия-книжарница "София прес", ул „Славянска” 29
 

◊ ОТ КНИГАТА

„Киноманията го тресе отдавна. По-точно от мига, в който с майка си и баща си гледа “Бели сенки” в лятното кино на градчето.

Да гледа филм с арктически пейзажи в лятно кино, когато диви орехи хвърлят палмови сенки върху екрана, когато прожекционният апарат бръмчи хипнотично и може призрачно да провре ръка в струящия от него лъч, да се разтвори в картината, сякаш е вече оная дребна фигурка, която подтичва след нартата, ехей – това е достоен за посвещаване в киномания миг и той не го изпуска.

Гледа с широко отворени очи, чак му става студено.

Тогава още не знае, че ескимосът в иглуто, който така любезно и настойчиво предлага ескимоската си на русия бял мъж – вземи я бе, вземи я!, – е не някой ескимос, а самият Антъни Куин. Повече го впечатляват белите мечки и белите червеи в менюто на ескимосите… (С бели червеи той лови риба в реката на едно място, където се отича кръвта от градската кланица. Там чавгите  озверяват като акули, налитат на стръвта, още докато пада във водата…)”

 
ЗА КНИГАТА

„Георги Николов е разказал тази ”случка” почти весело, занимателно, а е оставил зад външната страна страданието и изгубените надежди... Оптимизма той е видял далеч преди времето на неговия герой, видял го е в романтичните и прекрасни филми на световното и българското кино. Видял е един живот като филм, търсейки сценарий за велик филм. Всъщност романът „Киноманът” е готов сценарий за филм. Киноманът, разказвайки своя живот, е написал великия сценарий... Но не всеки може да го заснеме. А Бергман, Бунюел и Спилбърг едва ли ще се заинтересуват от този „сценарий”. Това е „сценарият” на живота на младежите от края на шейсетте и началото на седемдесетте години на миналия век, който сценарий започна да върви към приключване...”

Автор:
Изд. "Български писател"
Публикация:
25.11.2010 г. 15:45
Посетено:
1643
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/11233-premierna-prozhektsiya-na-kinomanat-ot-georgi-nikolov-i-v-sofiya