Издания / премиери

Премиера на "Изключителните" от Малкълм Гладуел

Книга от поредицата „Шеста кохорта“

Премиера на "Изключителните" от Малкълм Гладуел


◊ СЪБИТИЕТО

ИК "Жанет 45" и Onda Coffee Break

представят

"
Изключителните. История на успеха" от Малкълм Гладуел

Бестселър No 1 на Ню Йорк таймс в раздел „Бизнес литература“


25 ноември 2010, четвъртък, 19.00 ч.

Onda Coffee Break
София, бул. "Цар Освободител" 8А
(срещу Руската църква)


◊ КНИГАТА

    Какво е общото между Бил Гейтс и „Бийтълс”?
    Как коефициентът ви на интелигентност кореспондира с вашата заплата?
    Какво може да ни каже един лингвист за безопасността на полетите?
    Как начинът, по който детето ви разговаря с възрастните, се отразява на успеха му в живота?
    Каква е връзката между оризищата и математическите постижения?
    И как е възможно да се предвиди, че едно дете ще стане добър математик, без изобщо да прави тест по математика?
    Малкъм Гладуел знае отговорите. Тази книга ще промени начина, по който възприемате живота си.


◊ ЗА АВТОРА
 
Малкълм Гладуел (Malcolm Gladwell) e роден на 3 септември 1963 г. в Англия, но когато навършва 6 години, семейството му се премества в Канада. Завършва история в университета на Торонто, след което започва да практикува журналистика в различни канадски и американски издания.

Пише за списание „Ню Йоркър“ от 1996 г. Автор е на четири книги, които се радват на изключителен успех: „
Повратната точка“ (2000), „Проблясък. Силата на мигновените решения“ (2005), „Изключителните“ (2008) и сборник с есета и публикации „Какво видя кучето и други приключения“ (2009).

Текстовете на Гладуел се занимават най-вече с неочакваните резултати от проучвания в областта на социалните науки и психологията, като често и задълбочено се позовават на многобройни академични източници.

Гладуел е в списъка на 100-те най-влиятелни личности на списание „Тайм“ за 2000 г. Носител е на първата награда на Американската социологическа асоциация за изключителни постижения в отразяването на социални въпроси през 2007 г., а също и на почетна степен от Университета на Уотърлу.


◊ ОТ АВТОРА

Outlier е термин от статистиката, с който се описват величини или явления, излизащи извън обичайния опит. Бихме очаквали, че стандартният летен ден в Париж ще се намира в диапазона между „топъл” и „доста горещ”. Но си представете, че температурата падне рязко под нулата в средата на август. Такъв ден е outlier. Знаем прекрасно защо летните дни в Париж са топли, но ни е доста по-трудно да разберем откъде се вземат такива неочаквано леденостудени изключения. В тази книга ме интересуват хората, които са outliers – онези мъже и жени, които поради една или друга причина са толкова завършени и толкова изключителни, толкова извън обичайния опит, че в очите на всички нас, останалите, са като зимен ден през август. – Малкъм Гладуел


◊ ОТЗИВИ ЗА "ИЗКЛЮЧИТЕЛНИТЕ"

Гладуел отстоява убеждението, че суперзвездите не изгряват единствено благодарение на гения и таланта си. Като разказва историята на известни личности – от Моцарт до Бил Гейтс – Гладуел изгражда убедителна теория с която обяснява защо успелите хора са тези, които могат да обяздят прилива на появилите се възможности.
– Time Magazine

„Изключителните” е увлекателна дори само заради любопитната информация, с която изобилства. Но книгата е много повече от това. Тя ни кара да размишляваме над даровете на собствената ни история. И над това как светът би процъфтявал, ако повече от нашите деца получаваха възможност да развият пълния си потенциал.
– Publishers Weekly

С „Изключителните” Гладуел (Gladwell) за пореден път се доказва в жанра, създаден основно от него – книги, които хвърлят светлина върху тайните механизми зад обичайни явления. Дарбата му да забелязва интригуващи мистерии, да увлича читателя в техните лабиринти, а после да отправя своите послания в добре структурирана и лека за четене проза, и тук е блестящо разгърната.
– The Economist

„Изключителните” е нов етап в писането на Гладуел. Тя е едва ли не манифест. Гледаме Бил Гейтс и си казваме: ... Ако на милион тийнейджъри беше дадена същата възможност, още колко компании като „Майкрософт” щеше да има днес?
– New York Times

Изводът [на Гладуел] е гениално прост: успехът представлява ход, изигран от човек, който има воля да свърши работата, да й посвети времето си.
– Los Angeles Times

Гладуел опростява сложни социологически явления до стегнати, съдържателни обяснения... И аргументацията му попада право в целта.
– Wall Street Journal

Автор:
ИК "Жанет 45"
Публикация:
23.11.2010 г. 17:41
Етикети:
Посетено:
1554
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/11212-premiera-na-izklyuchitelnite-ot-malkalm-gladuel