Издания / премиери

Премиера на книгите "Театърът АБ" и "Юлияда" от Румяна Емануилиду

За златните години на Бургаския драматичен театър, и за проф. Юлия Огнянова

Премиера на книгите "Театърът АБ" и "Юлияда" от Румяна Емануилиду


◊ СЪБИТИЕТО

Имаме удоволствието да ви поканим на

премиерата на книгите "
Театърът АБ" и "Юлияда" от Румяна Емануилиду

На 26 ноември от 17,30 часа
в Камерна зала на Младежки театър "Н. Бинев" - София.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГИТЕ

Автор на двете луксозни издания е бургаската журналистка и писателка Румяна Емануилиду. Книгата „Театърът АБ” е посветена на златните години на Бургаския драматичен театър "Адриана Будевска". Авторката проследява задълбочено театъра на единомишлениците, просъществувал в Бургас от 1957 до 1960 г. Изданието на ИК "Знаци" съдържа над 400 страници разказ за тези години, снимки, архив и интервюта - с
Леон Даниел, Юлия Огнянова, Вили Цанков, Ицках Финци, Иван Кондов, Младен Младенов, Цветана Гълъбова, Петър Слабаков, Доси Досев, Милка Туйкова, Димитрина Савова, Кина Дашева, Кирил Дончев, Иван Теофилов и Руси Чанев.

Втората книга на Румяна ЕмануилидуЮлиада” е опит за колективен портрет на проф. Юлия Огнянова и нейните последователи. Огнянова работи като театровед, режисьор и педагог. Нейните театрални постановки се отличават с яркост, съвременност, съвършенство и неповторимост. Голям е приносът й в развитието на българския театър и култура. Създала е повече от сто постановки в различни градове на страната и в чужбина. Носител е на много международни награди. Юлия Огнянова е носител на АСКЕЕР за цялостната си творческа дейност. Тя е двигател на процеса за събиране на творците в Бургаския театър в края на 50-те години и за създаване на творческа лаборатория.


В представянето на книгите ще участват артистите Юлия Огнянова, Кирил Дончев, Доси Досев, Ицко Финци, Иван Теофилов, Младен Младенов и други от уникалния Театър на единомишлениците.

В мултимедията са използвани откъси от филми на режисьора Владимир Люцканов (директор на Младежкия театър) и сценариста Антоанета Бачурова, и от книгата. 

Заповядайте, за да се заразите с театър. Входът е свободен.


Автор:
Комуникационна група Имидж Едвъртайзинг
Публикация:
22.11.2010 г. 17:23
Посетено:
1805
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/11207-premiera-na-knigite-teatarat-ab-i-yuliyada-ot-rumyana-emanuilidu