Издания / премиери

"Перо от човек" на Цветан Бошев в София

Съкровена българска поезия от един космополит

"Перо от човек" на Цветан Бошев в София


◊ СЪБИТИЕТО

Книжарница "Пингвините" и Читалище "Зора" - Кюстендил Ви канят на

представяне на стихосбирката на поета Цветан Бошев "Перо от човек"



На 23 ноември 2010 г. (вторник) от 17.30 ч. в кафе-книжарница "Пингвините", ул. "Граф Игнатиев" 18, ет. 4, гр. София.

Актьорът Георги Гайтаников ще рецитира стихотворения от книгата.


◊ ЗА АВТОРА

Цветан Бошев
е роден на 18 юли 1949 година в Търговище. Завършил е журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Работил е като металург в МК "Кремиковци" и като репортер, редактор, водещ и автор на документални филми в БНТ. Издал е "Господ в плевника" (90 стихотворения и една просташка поема). Публикува в литературния печат и в електронни сайтове у нас и в чужбина. От 14 години живее в Йоханесбург, Република Южна Африка.


◊ ЗА КНИГАТА

Най-сетне почитателите на Цветан Бошев отново са възнаградени с поезията му не в електронен вид, а на хартия. Защото колкото и да дирим и намираме стихотворенията му в интернет, колкото и да си ги разпечатваме на А4 – книгата остава насъщна като хляба наш (и слава Богу!). Това е ценното явление в случая, благодарение на Читалище "Зора" – Кюстендил и няколко верни другари, професионалисти. Всеки читател ще има свой прочит и личен досег с "Перо от човек" – неподражаемо заглавие, каквото е и поетическото същество на този автор, – но се изкушавам да ви цитирам споделени в книгата размисли:

Веселин Вълев, в следговора:


"Уникален поетически изказ. "Перо от човек" е стихосбирка, чиито думи влитат непредсказуемо в най-изящните извивки на българския език и плетат из безграничната памет на времето онези следи, които превръщат словото в чувство за вечност - пулсираща с всеки свой звук в детайлите на същността ни."

Едвин Сугарев, в предговора:

"...Един съвет: тая поезия се чете тъй, както се пие старо вино – на малки глътки. И се разбира на пластове. Първият пласт е грапав, дързък, лудистки, шеметно развихрен в най-невероятни нагледи и метафори. Друг има обаче, под него – притаен. Там е болката, скръбта по отминалото и невъзвратимото, тъгата, която – както един наш събрат беше писал – е винаги втората глътка на извора.

И под тия два пласта – вече в самата сърцевина – е устоимостта човешка, нашия досег с вечното, пряко всички разпади и креения. Там е бокалът, в който болката се превръща в обич – обич към всичко и всички на този грешен свят... Този пласт е дар. Дар е за теб, за мен, за всички онези странни люде, попрочитащи все още стихове... Само дето трябва алхимичен усет, за да го притвоиш, и жежки пламъци от ламските ноздри, за да претопиш баналното в поетично. Така забърква Цветан Бошев ретортата си..."

И други неща пише в "Перо от човек", но ще видите, като дойдете?


Вход свободен!
Автор:
Илиана Илиева
Публикация:
18.11.2010 г. 14:43
Етикети:
Посетено:
1927
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/11186-pero-ot-chovek-na-tsvetan-boshev-v-sofiya