Издания / премиери

Премиера на "Поезията на 1990-те: българско и постмодерно" от Пламен Антов

Том 3. от цялостно изследване върху генезиса и спецификата на българския постмодернизъм

Премиера на "Поезията на 1990-те: българско и постмодерно" от Пламен Антов


◊ СЪБИТИЕТО

Премиера

Поезията на 1990-те: Българско и постмодерно
от Пламен Антов


Том 3. от цялостно изследване върху генезиса и спецификата на българския постмодернизъм. Излизането на т. 1 и 2 предстои. Издание на ИК “
Жанет-45

Премиерата ще се състои в НБКМ
25 ноември 2010 г. (четвъртък) от 17 ч.


Книгата ще хвалят и критикуват Митко Новков, Александър Кьосев, Милена Кирова (водещ)
и всеки, който пожелае (входът е свободен).


◊ ДУМИ ЗА КНИГАТА

Трудът на Пламен Антов е най-силният засега аргумент срещу несправедливите мрънкания, вайкания и крясъци, че постмодернизмът отричал и рушал националната традиция. Той показва, че стресът на 90-те години не руши традицията, а я обновява и обогатява с нови смисли, че новите перспективи пред литературата (дори когато ни се привиждат като нихилистичен бунт) създават и нови литературни ретроспективи.


Можем да прочетем този текст и като една своеобразна етическа реабилитация на поколението.

Работата на Пламен Антов е съществен принос към българската литературна историография. Тя поема риска да чете съвсем близкото ни литературно минало, да превърне близостта в продуктивна дистанция, да пренебрегне традиционните въздишки от типа: “кога и тези автори станаха обект на подобни високо вписани и прицелени интерпретации”. Отговорът на изследователя е категоричен – “Сега станаха! Вече е време да прочетем станалото.”


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Пламен Антов е роден на 12.08.1964 г. в Михайловград (Монтана). Завършил е българска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Пише поезия, белетристика, есета, литературоведски статии. Публикува в сп. "Пламък", "Летописи", "Съвременник", "Литературна мисъл", "Език и литература", "Философия", "Демократически преглед", както и във в. "Литературен форум", "Литературен вестник", "Век 21" и др. Автор е на книгите: "Разпадащото се момче" (първа награда за дебютна поезия на ИК "Пан", 1993); "Неандерталецът" (поезия, 1995); "Бягството на заека" (белетристика, 1996); "Венеция" (поезия, 1997); "Сантиментална география" (поезия, 2000); "Америките ни" (поезия, 2002), "Смъртта на авторите, или Записки по българските и прочия" (пиеса; 2004), "Лисабон, или Краят на поезията" (поезия, 2007), "Яворов - Ботев: модернизъм и мит. Атавистичната памет на езика" (монография, 2009). Работи в Института за литература, БАН. Ст.н.с., доктор на филологическите науки. Член на Сдружението на български писатели.



Автор:
ИК "Жанет 45"
Публикация:
18.11.2010 г. 14:30
Посетено:
1470
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/11185-premiera-na-poeziyata-na-1990-te-balgarsko-i-postmoderno-ot-plamen-antov