Издания / премиери

Представяне на две книги по нова история на доц. Петко Ст. Петков в Казанлък

Уникалността на едно издание се дължи преди всичко на уникалността на автора

Представяне на две книги по нова история на доц. Петко Ст. Петков в Казанлък


◊ СЪБИТИЕТО

Представяне на книгите на доц. Петко Ст. Петков

„Историята като полифония”
и
„Преди сто и повече години. Изследвания върху новата история на България”


ще се състои на 26 ноември 2010 (петък) от 17.30 часа
в Литературно-художествен музей „Чудомир”, гр. Казанлък


Представянето е част от празниците, посветени на 150-годишнината от откриването на Общинска библиотека „Искра” в гр. Казанлък и се осъществява под егидата и със съдействието на Община Казанлък.

Жителите и гостите на Казанлък имат възможността сами да се уверят колко далеч ни отвежда в историческите си търсения Петко Ст. Петков, да се докоснат до неговата гледна точка за историята, заветите, уроците...

Заповядайте! Да продължим по стъпките на историята с доц. Петков и неговите книги!


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГИТЕ

Събрал изследванията си по различни проблеми от новата история на България, доц. Петко Ст. Петков отново ни предлага истинско историческо предизвикателство. След „Историята като полифония” (2005) в края на 2009 г. излезе и втора част на историческия диптих – „Преди сто и повече години. Изследвания и очерци по нова история на България”.

Всички статии биха могли да бъдат четиво не само за колегите му историци, но и за студенти, учители и ученици. Доц. Петков скромно признава, че някои от статиите са неговите малки открития в областта на историята.

Да бъдат подредени българските национални празници, е една от старите му идеи. Той е убеден, че нашата празничност трябва да получи някаква йерархия, защото България заслужава да има един истински национален ден.

Историкът е един от защитниците на тезата, че паметта на Апостола трябва да бъде почитана на 18 февруари, а не на 19-и. В книгата си доц. Петков ни напомня за идеите и делата на малко познати, но значими исторически личности от новата ни история като Марко Балабанов, Александър Екзарх, Климент Браницки и Търновски.
Автор:
Малина Димитрова
Публикация:
17.11.2010 г. 11:13
Посетено:
2186
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/11174-predstavyane-na-dve-knigi-po-nova-istoriya-na-dots-petko-st-petkov-v-kazanlak