Издания / премиери

Представяне на романа "Поемеш ли към ада, яхай хубава кобила" от Ян Яндоурек

Съвременна чешка проза на живо в Чешкия център - Лилав салон!

Представяне на романа "Поемеш ли към ада, яхай хубава кобила" от Ян Яндоурек


◊ СЪБИТИЕТО

Заповядайте на представянето на романа "
Поемеш ли към Ада, яхай хубава кобила" от Ян Яндоурек (София: Ерго, 2010).

С участието на писателя Ян Яндоурек, преводачката
Маргарита Кюркчиева, литератора Митко Новков.


На 16 ноември, вторник, от 18.30 ч.

в Чешкия център (ул. "Раковски" 100, до Театъра на армията)


◊ ЗА АВТОРА

Ян Яндоурек (1965) e чешки писател, доктор по философия. Завършва католическия Теологически факултет, няколко години е действащ свещеник. Автор е на шест романа и на няколко научни труда. За романа си „В лъвската яма” получава наградата „Иржи Ортен” (1997). Негови разкази и извадки от романите му са публикувани на български език в сборници и периодични издания.

Понастоящем е старокатолически свещеник в Прага, привърженик на либералния католицизъм, т.нар. старокатолицизъм, който отрича някои от съвременните догми (целибата, непогрешимостта на папата, нетърпимостта към хомосексуалистите и др.). Глава на семейство с три деца.


◊ ЗА КНИГАТА

Романът „Поемеш ли към ада, яхай хубава кобила” започва и завършва с думата Нищо, повторена четири пъти! Не може обаче да има Нищо, все трябва да има Нещо! Авторът Яндоурек го търси. И се пита: „Нима Исус би бил против, ако се събуждам до момиче със зелени очи?”

Галерия от образи на наши съвременници, обрисувани с ирония или сарказъм, търсещи Истината в Духовното, в Секса, или и в двете, чиито живот протича на фона на превратните обществени и политически събития на предела между двете столетия.


. Издава се с подкрепата на Програма „Култура” (2007-2013) на Европейския съюз.
Автор:
Мартин Христов
Публикация:
11.11.2010 г. 20:27
Посетено:
1195
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/11139-predstavyane-na-romana-poemesh-li-kam-ada-yahay-hubava-kobila-ot-yan-yandourek