Издания / премиери

Премиера на "Рецепта за камбана" от Бойка Асиова

Нова книга с есета

Премиера на "Рецепта за камбана" от Бойка Асиова


◊ СЪБИТИЕТО

Издателска къща "
Жанет-45" сърдечно Ви кани на

Премиера на новата книга на
Бойка Асиова - "Рецепта за камбана"

Представя проф. д-р
Георг Краев

Със специалното участие на актрисата Лидия Вълкова


11 ноември (четвъртък) 2010 г., 18:00 ч.,
Столична библиотека, зала Вяра,
пл. "Славейков" 4

Вход свободен


◊ ЗА КНИГАТА

Рецепта за камбана
от Бойка Асиова

В тази книга цветето и дървото, чергата, камбаната и гърнето, старата къща, огнището и коминът, хлябът и виното оживяват. Превръщат се в герои. В мускули, кръвообращение, костна система на родовата памет, сетивност и речева прелест.

Всичко, до което се докосва Бойка Асиова, придобива цвят, звук и ухание.

Свят отишъл си или отиващ си?

Тази книга е отворена и ти можеш да я дописваш сам, читателю.

"Книгата на Бойка Асиова не е фабулна и затова е за посветени читатели. От корицата, през снимките, темите, композицията, езика – това е една цялостна концепция за българското. В контекста на заглавието книгата представлява здрава сплав, от каквато е излята камбаната. Камбаната звъни всекидневно и денонощно, понякога напевно, мелодично, понякога тревожно и призивно. Ние сме длъжни да я чуваме, да я разбираме и откликваме."
Райна Макреева


"В новата си книга авторката остава вярна на своя стил, от който извежда живото си и асоциативно, мъдро публицистично слово. Тя разказва за привидно обикновени неща. Изважда от бабиния и маминия скрин безценни вещи и атрибути на отминалия бит и патриархалната ни романтика. Разплита кълбото на съкровени спомени, разбунва духа на стари комити и народни предводители. Събужда паметта за „българските места” в Македония. Припомня откровенията на пламенни летописци и народни будители като Марко Цепенков, Васил Кънчов, Димитър Велаганов... Не, това не са обикновени литературни есета, а парещи сълзи за България; за трагичното ни раздвоение в търсене на истината и отстояване на родовата памет; с тревога за бъдещето, за прокудените в черната чужбина наши деца."
Борис Данков, в. „Дума”


◊ ЗА АВТОРА

Бойка Асиова е родена на 16.12.1945 г. в Разлог. Инженер-химик по образование, но работи като журналист в няколко национални всекидневника, понастоящем – във в. “Земя”. Автор е на сборника с публицистика "Добрата дума" (1985), сборниците с разкази "Сребърна пара" (1987), "Да излъжеш дявола" (1999), "Мир вам, сто врабчета" (2001), "
Мъжко можене" (2002), "Приписки" (2003), "Време назаем" (2004), "Песните на мама" (2005) и романа “Яловата вдовица” (2007).

Автор:
ИК "Жанет 45"
Публикация:
10.11.2010 г. 13:48
Посетено:
1307
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/11124-premiera-na-retsepta-za-kambana-ot-boyka-asiova