Издания / премиери

Премиера на "Праволинейна инерция" от Русчо Тихов

Първо издание на книга, написана преди повече от 40 години

◊ СЪБИТИЕТО

На 18 ноември 2010 г. от 18.00 ч. в галерия-книжарница „София прес”, ул. „Славянска”  № 29, ще се състои премиерата на книгата на
Русчо ТиховПраволинейна инерция(издателство „Парадокс”, 2010).

Книгата ще бъде представена от Силвия Чолева, части от нея ще чете Филип Трифонов. Ицко Финци ще свири на цигулка.


◊ ЗА КНИГАТА И АВТОРА

Ръкописът на книгата е бил написан преди повече от четири десетилетия в Клермон-Феран, където 20-годишният тогава Тихов е студент. Както казва самият автор за онези години в едно интервю за БНР: „Присъствал съм на кръжоци ли да ги нарека, школата на Tel Quel*. Запознах се, без да мога да бъда някакъв фактор, с доста хора - като Ролан Барт, Пиер Гиота, Жак Дерида. […] Повлиях се от средата, без да я разбирам. Много добре не разбирах за какво става дума, но все пак ми беше интересно. Що се отнася до влиянието, има френско влияние, защото и литература учих и т.н., имах добри преподаватели. Но това е спонтанно направено. То е направено горе-долу за година и половина, в една бесовщина. С вътрешно усещане, че трябва да стане иначе, а не да е така, както съм писал и преди, и след това.”


Русчо Тихов е роден в София през 1947 г. Учил е във Френската гимназия в София и в Университета в Клермон-Феран, Франция. Работил е като редактор в алманаха „Апропо”, като преводач на емисиите за чужбина на БНР, превеждал е от френски романи, пиеси и друга художествена литература. „Праволинейна инерция” не е единственият му авторски ръкопис, но е единственият, доживял да бъде издаден след толкова години.



_______________________

* "Tel Quel"
е авангардно списание за литература, издавано от 1960 г. до 1982 г. в Париж от
Филип Солерс. Около това списание се събират автори и сътрудници като Барт, Батай, Лакан, Дерида, Еко, Годар, Юлия Кръстева, Цветан Тодоров и други.
Автор:
Мариана Христова
Публикация:
05.11.2010 г. 18:06
Етикети:
Посетено:
1784
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/11080-premiera-na-pravolineyna-inertsiya-ot-ruscho-tihov