Издания / премиери

Премиера на "Лица и съдби от три Българии" от Петко Бочаров

Втора част от мемоарния опус "Лица и съдби от три Българии"

Премиера на "Лица и съдби от три Българии" от Петко Бочаров


◊ СЪБИТИЕТО

Издателска къща "
Жанет-45" и Петко Бочаров сърдечно Ви канят на

Премиера на най-новата книга на
Петко Бочаров -
"
Лица и съдби от три Българии
"

След големия успех и читателско признание за "
Картини от три Българии", неуморният доайен на българската журналистика Петко Бочаров и ИК "Жанет 45" предлагат на вашето внимание втора част от мемоарния опус "Лица и съдби от три Българии".

. Представя Емил Басат


04 ноември (четвъртък) 2010 г., 19:00 ч.,
Софийска Градска художествена галерия
ул. "Ген. Гурко" 1

Вход свободен


◊ ЗА АВТОРА

Петко Димитров Бочаров е роден през 1919 в София. В неотдавнашно интервю Бочаров коментира, че практикува вече 58 години и е най-възрастният действащ журналист в Европа, а може би и в Америка. Правил е анализи и коментари в почти всички български медии.

Петко Бочаров е роден в семейството на софийски адвокат. Завършил е Американския колеж и записал право в Университета. Тогава започва Втората световна война.

"През ум не ми е минавало, че ще стана журналист. Виждах се по-скоро в академичната кариера - преподавател, професор... Войната всичко промени. Бях мобилизиран, служих в Скопие, накрая Девети септември обърна живота наопаки"
, казва Бочаров.

Опитът му да стане адвокат в края на 40-те години не успял. Издържал изпит за преводач от английски в БТА и бил назначен в "Международна информация". Въпреки достатъчното "черни точки" в биографията му, минал през всички стъпала - преводач, редактор, завеждащ отдел, та до заместник-главен редактор.

През 1983 г. се пенсионира. Между 1981 и 1993 г. участва с новини и коментари във „Всяка неделя”. Редовните му изяви и колоритният му стил по горещи международни проблеми и събития го правят една от ярките фигури в телевизионния ефир през 70-те и 80-те години.

След 1990 г. Бочаров започва да пише и на вътрешнополитически теми. Има редовни рубрики по БНТ в програмата „ТВ око”, в радио „Свободна Европа” и в „Дойче веле”. Днес пише предимно за вестник „Новинар”.

Прочутата фраза "Да, ама не!" произнася на 23 февруари 1992 в предаването "ТВ око".

"Не съм я измислил тази фраза, чул съм я отнякъде - коментира днес Бочаров. – Аз само я употребих на подходящо място. Е, днес ми е приятно, че именно тя остава свързана с моето име".

Автор: ИК "Жанет 45"
31.10.2010 г. 19:46
Посетено: 1573
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/11040-premiera-na-litsa-i-sadbi-ot-tri-balgarii-ot-petko-bocharov