Издания / премиери

Представяне на "Модели за реалност. През прочита на класиците" от проф. Богдан Богданов - на испански

Честване на 70-годишния юбилей на проф. Богдан Богданов

Представяне на "Модели за реалност. През прочита на класиците" от проф. Богдан Богданов - на испански


◊ СЪБИТИЕТО

Представяне на испанската книга на професор Богдан Богданов "Модели за реалност. През прочита на класиците"

(MODELOS DE REALIDAD. DESDE LA LECTURA DE LOS CLASICOS)

На 3 ноември 2010 г., 18.30 часа в Институт Сервантес – София ще бъде представена току-що издадената в Испания от издателство AXAC книга с избрани текстове на професор
Богдан Богданов.

Книгата е част от елитната поредица ONOMA. За представянето на книгата в България пристигат директорът на издателство AXAC - професор Алешандре Вейга – Декан на Факултета по хуманитаристика в Университета Сантяго де Компостела, Луго и авторът на предговора проф. Грегорио Лури Медрано – преподавател в Университета в Барселона и автор на книги в областта на древната литература, сред които "Процесът на Сократ", "Наръчник как да разбираме Сократ", "Смисълът на мита" и др. Книгата се издава по идея на двамата испански учени, съставителството е на Веселина Василева (НБУ), а преводът е на Станимир Мичев и Венета Сиракова.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГАТА

Книгата
"Модели за реалност. През прочита на класиците" включва едни от най-добрите текстове на професор Богдан Богданов: „Четенето и неговата работа”, „Мит, философия и наука, или за символичния и аналитичния начин на  разбиране”, „Бедният разказ за победителя. Осмият немейски епиникий на Пиндар”, „Любов, семейство и власт. Разказът за любовта на Ксеркс в девета книга на Историята на Херодот”, „Любов и разказ. Идеологията на любовта в диалозите "Пир" и "Федър" на Платон”, „Свети Августин и Марк Аврелий, или за разговарянето със себе си”, „За старогръцката литература, литературата и разбирането на литературни текстове”.

Книгата ще се разпространява в Испания и Белгия и вече е получила първата си голяма рецензия, публикувана в испанското философско списание "La Torre del Virrey".

В предговора „Богдан Богданов – един европейски интелектуалец” – проф. Грегорио Лури пише: „Всеки специалист по старогръцка литература е привикнал да общува академично и в диалог с големите древни писатели, но в случая на Богданов този диалог надхвърля границите на чисто професионалното. Негов методологичен водач е „бавното четене”, което Ницше във Веселата наука смята за велико достойнство на всеки философ. Един философ, особено в наши дни, трябва – преди всичко – да се учи на бавно четене, ако наистина иска да разбере Пиндар, Платон, Марк Аврелий или Свети Августин. Когато Богданов набляга на необходимостта от "елементарно всекидневно уважение към писания текст", не го прави като антиквар или събирател. Той не се интересува от чистото натрупване на знания (polimathía), а от приемствеността на големия диалог между настоящето – с всичките си скрити проблеми – и миналото, – чиято плодовитост се обновява от нашите въпроси. Богданов търси в големите текстове на древните гърци значима перспектива за настоящето, която да ни помогне да опознаем по-добре самите себе си.”


◊ ОЩЕ

Във връзка със 70-годишния юбилей на проф. Богдан Богданов на 6 ноември от 9.00 часа в хотел „Арена ди Сердика” започва конференция, съвместно организирана от Катедрата по класическа филология на СУ „Св. Климент Охридски” и Нов български университет.

В края на конференцията ще бъде представена и новата българска книга на проф. Богдан Богданов „Минало и съвременност. Научни есета.”


Автор:
Веселина Василева, НБУ
Публикация:
30.10.2010 г. 22:54
Посетено:
1319
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/11037-predstavyane-na-modeli-za-realnost-prez-prochita-na-klasitsite-ot-prof-bogdan-bogdanov-na-ispanski