Издания / премиери

"Киноманът" от Георги Николов с премиера в Деня на народните будители

Едновременно смешна и тъжна книга за творческия порив, за стремежа към преобразяване...

"Киноманът" от Георги Николов с премиера в Деня на народните будители


◊ СЪБИТИЕТО

Премиера на дебютния роман на поета Георги Николов
Киноманът. Драматична комедия, изд. „Български писател”, 2010

На 1 ноември – Деня на народните будители, от 17,30 часа в конферентната зала на новия Културен център в Харманли.
 
. Книгата ще представят Недялко Бакалов и Гриша Трифонов
 

◊ КНИГАТА
 
След трите му стихосбирки и сборника с очерци „Срещи от първия вид” излезе от печат и първият роман на поета Георги Николов. „Киноманът” с подзаглавие „Драматична комедия” е с щемпела на издателство „Български писател”. Преди това книгата бе публикувана в най-големия литературен портал у нас – LiterNet.
 
Киноманът е едновременно смешна и тъжна книга за творческия порив, за стремежа към преобразяване, за желанието всеки да се изживее като звезда, дори когато е далеч от звездното. Така с няколко думи описва творбата си Георги Николов. И признава, че като всеки дебютен роман и неговият съдържа автобиографични моменти, но повече като условни, а не реални ситуации.
Търсейки сюжет за роман, главният герой се натъква на различни истории и  д е й с т в и т е л н и  с л у ч а и, които, макар и фрагментарно, изграждат фабулата на четивото. Текстът е в стил „бърза литература”, с множество цитати и препратки към филми, съставящи един друг пласт на повествованието. Интересна е и композицията на романа – с фалшив финал и допълнителна глава с материали, поднесени като бонусите на DVD-диск.

Кинаджийски елемент ще съдържа и премиерата на книгата – откъсите от романа, прочетени от автора, ще звучат на фона на култовата филмова музика на Енио Мориконе, който, макар и мимолетно, също се появява в романа.

Автор:
Ваня Димитрова
Публикация:
30.10.2010 г. 09:07
Посетено:
1404
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/11030-kinomanat-ot-georgi-nikolov-s-premiera-v-denya-na-narodnite-buditeli