Издания / премиери

Представяне на книгата "Харакири или безобразията на декадентството"

Стефан Мавродиев в поетично-сатирична роля

Представяне на книгата "Харакири или безобразията на декадентството"


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство „
Захарий Стоянов
и Младежки театър „Николай Бинев“

имат удоволствието и честта да ви поканят
на
представяне на книгата „Харакири или безобразията на декадентството“
от
Стефан Мавродиев


23 октомври (събота) 2010 г., 18 ч.
Младежки театър „Николай Бинев“
Клуб на актьора


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГАТА
        
Нова поетична книга на Стефан Мавродиев пусна на книжния пазар издателство „Захарий Стоянов” с примамливо, но странно заглавие „Харакири или безобразията на декадентството”. Това е шестата поетична книга на популярния актьор и режисьор, който има над сто роли в театъра и петдесет в киното. Предишните са „Стихове”, „Ресто”, „Жена или моя нежна проклетнице”, „
Животът - тази продънена каца или Да си отвориш чекмеджето” и „59 или буренясалият рай”.

Стефан Мавродиев или Мавро, както го наричат приятелите му, е в непрекъснат „летеж”. Плод на този летеж е и поезията. „Животът е твърде кратък,/ за да се надяваш на него -/ надявай се/ на себе си.” – това е един от поетичните девизи на Маврото. Книгата той е композирал в няколко части „Декаданс” (”От небето сърпът ми се подиграва.”), „Носталгии” („Дишам спомени в „Алафрангите”…), „Театърът” („Казват, че театърът е:/ да си начешеш/ крастата./ За мен театърът е:/ да си начеша любовта”) „Последната, но вечна любов” („Обичам/ любовта/ ти!), „А всъщност…” (О, мое диво отчаяние…”) и „Портрети на моята близост”.

Заключителните акорди са тъкмо стихотворните опуси за съвипускниците на Маврото от класа на Методи Андонов като „сбит отчет… по случай 65-годишнината на Марин Янев”, „Малка нощна поема, посветена на Меглена”, „Стенографски бележки върху творчеството на Меглена Караламбова”, „Кратка поема за Андрей Аврамов…” (”Ех, Андрей, Андрей, разтегли акордеона…”), „Епически думи в рима за Гошо и неговите корени” (за режисьора Георги Стоянов) и др. А снимките от студентската младост, фотосите от сцени в театъра и кадри в киното дават рамо на тези стихотворни изповеди.

Автор:
Изд. "Захарий Стоянов"
Публикация:
19.10.2010 г. 14:37
Етикети:
Посетено:
1224
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/10944-predstavyane-na-knigata-harakiri-ili-bezobraziyata-na-dekadentstvoto