Издания / премиери

Представяне на "Боготърсачът между беса и слепотата" от Димитър Бочев

В рамките на Есенния салон на изкуствата и културата на Община Русе

Представяне на "Боготърсачът между беса и слепотата" от Димитър Бочев


◊ СЪБИТИЕТО

На 5 октомври, вторник, от 17.00 часа, в читалнята на РБ „Любен Каравелов“ ще бъде представена книгата с есета на писателя
Димитър Бочев „Боготърсачът между беса и слепотата“.

Книгата ще бъде представена от д-р
Желю Желев, президент на България (1990-1997).
   
Събитието се организира в рамките на Есенния салон на изкуствата и културата на Община Русе.

   
◊ ЗА АВТОРА

Писателят Димитър Бочев е роден през 1944 г. в Силистра. Следва философия в Софийския университет. През 1972 г. получава политическо убежище в тогавашната ГФР.

Работи като извънщатен сътрудник на “Дойче веле”. От 1975 г. е програмен редактор в българската секция на радио “Free Europe/Liberti” в Мюнхен, където дълги години отговаря за културно-публицистичната програма “Контакти” – трибуна на български писатели и интелектуалци.
   
Димитър Бочев е автор на романите „Междинно кацане“, „Генезис ІІ“, „
Синеокият слепец“, както и на сборника с есета „Хомо емигрантикус“.
   
Текстовете на неговата нова книга с есета „Боготърсачът между беса и слепотата“ са били публикувани в литературната ни периодика. Основни теми в неговите есета са извечните и нерешими въпроси за безсилието на словото пред битието, за съвместимостта на любовта и битието, на цивилизацията и култура, на творчество и смърт, на талант и характер, за драматичния двубой между рационалното и ирационалното в житейската биография на всеки от нас.
   
За целокупното си творчество Димитър Бочев е удостоен с Юбилейната награда на Международната академия на изкуствата в Париж за 1999 г.

Автор:
РБ "Любен Каравелов"
Публикация:
02.10.2010 г. 15:06
Посетено:
1556
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/10813-predstavyane-na-bogotarsachat-mezhdu-besa-i-slepotata-ot-dimitar-bochev