Издания / премиери

Богдана Карадочева и на 20, и на 30 x 2

Национална премиера във Варна

Богдана Карадочева и на 20, и на 30 x 2◊ СЪБИТИЕТО

Издателска къща „Жанет-45” подготвя литературна изненада за варненци в навечерието на Свето Успение Богородично – празника на града. Излиза от печат биографичната книга „Богдана Карадочева и на 20, и на 30 х 2” на известната певица, която е поканена от Община Варна да участва в големия концерт в Летния театър на 15 август.

Със съдействието на Община Варна и с медийното партньорство на Радио Варна, на 14 август от 18.30 ч. в Арт салона на Радио Варна, ще се състои националната премиера на книгата, след което тя ще бъде представена и в други градове на страната. Издателката и поетесата Божана Апостолова си запазва правото да бъде водеща на премиерата, книгата ще представи Виолета Тончева, самата Богдана Карадочева, освен че ще говори за своята книга, ще поднесе и някои от най-популярните си песни. Богдана Карадочева и Божана Апостолова ще очакват медиите на пресконференция в Арт салона на Радио Варна на 13 август, петък, от 12.00 ч.

 

◊ КНИГАТА 

Да продължиш песента в книга

Биографичната книга „Богдана Карадочева и на 20, и на 30 х 2”, ИК „Жанет 45”, 2010 дава на читателя точно това, което той очаква - една много лична среща с харизматичната певица Богдана Карадочева. Заглавието веднага събужда асоциации за онзи незабравим неин шансон за силната жена, която отстоява любовта като смисъл, но не и като зависимост:

Ех, момичета -
и на 20, и на 30 по две -
даже до смърт да обичаме,
пак не падаме на колене...

Изповедни и красиви, любими на поколения българи, песните на Богдана Карадочева не биха били такива без нейния вълнуващ контраалт, без елегантността на изпълнението и аристократизма на цялостното й сценично поведение. То естествено следва посланието на песента и ритъма на музиката без поза или излишни жестове. Подобни похвати просто няма как да съжителстват с истинското изкуство, което черпи вдъхновението си от божията дарба и в което синхронът на отделните елементи създава цялостното внушение. Хармонията между текст, музика и визия определя и артистичния стил на Богдана Карадочева, който дори на подсъзнателно ниво говори за музика, която не може да не се  случи: „Музика, музика… чувам я навсякъде. В дъжда по керемидите, в минаващия трамвай, в детския смях, във вятъра през клоните на кестените...”.

Песните на Богдана Карадочева отзвучават в биографичния разказ като естествено продължение на музиката и срещите със сцената, другите музиканти, публиката, политиката, любовта, семейството, децата, вярата в Бог... Откровена и непристорена, книгата споделя не само позициите за изкуството и живота на една чувствителна и интелигентна жена, но очертава и биографията на епохата. Освен интимния свят на човека, песните на Богдана Карадочева разказват българския порив към един по-добър живот, възпламеняват с онази енергия за промяна, която беляза първите години на демокрацията и която остана може би само в молитвата: „Господи, дай на България път, светлина, свобода…”.

Автор: Виолета Тончева
12.08.2010 г. 10:07
Посетено: 1856
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/10557-bogdana-karadocheva-i-na-20-i-na-30-x-2