Издания / премиери

Премиера на Светлана Дичева "Заекът на Гала"

Специални гости: музикантите от Асен&Милена трио

Премиера на Светлана Дичева "Заекът на Гала"


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство "Унискорп"
представя

романа на Светлана Дичева "Заекът на Гала"

Премиерата на книгата ще се състои на 28 юли в 18 ч. в книжарница Пингвините (подлеза на Ректората).

Специални наши гости ще бъдат музикантите от Асен&Милена трио.

Заповядайте, ще се радваме да ви видим.◊ ПОВЕЧЕ ЗА РОМАНА

"Заекът на Гала" е пъстра мозайка от семейни драми, лични преживявания, социални изкривявания, щастливи мигове, сълзи, недоразумения, компромиси, премълчавания, душевни терзания, упреци... Авторката успява да накара читателя да погледне вътре в себе си, да се свърже със емоциите си и да помисли за най-близките хора и най-важните неща - не само с разум, а преди всичко със сърце и душа.

Коя е Гала и за какъв заек става въпрос във вълнуващата история „Заекът на Гала”? Някога съпругата на Салвадор Дали сервирала дългоухия домашен любимец за вечеря. Когато обичаш някого, трябва да го консумираш изцяло - оправдава Гала кървавото жертвоприношение. Има ли някой, който да не е похапвал от "заека на Гала"? – се пита героинята от романа Ана. Тя фантазира на воля не само за живота на известната екстравагантна двойка, но разказва фрагментарно истории за самата себе си, бившия си съпруг музикант, най-близката си приятелка и дъщеря си. Версиите й за преживяното са субективни, а задъханите кратки истории в рамките на голямата звучат съблазнително, защото са набъбнали от емоции. Понякога тя така се отдава на фантазиите си, че започва да ги възприема и разказва като реалност. Съблазняването е толкова силно, че психоаналитичката, която трябва да намери лечение за страданията на Ана, попада в нейния капан, отхвърля всички теории за лечение на необузданата й фантазия и свенливо предлага приятелство на сладкодумната разказвачка (или лъжкиня?).


◊ ЗА АВТОРКАТА

Светлана Дичева
е известен журналист от програма "Хоризонт" на Националното радио. Води предаването за култура и литература "Графити по въздуха" и съботното радиошоу "Закуска на тревата". С първата си книга с разкази "Балканският пророк" печели наградата на фондация "Българка" за най-добра книга от жена авторка за 2000 година. Романът й "Мона и Магелан" (2005) печели субсидия от Министерството на културата по програмата за подпомагане на българската книга и е издаден в Сърбия, а следващият "Лабиринт за романтични минотаври" (2009) печели една от двете специални награди в конкурса по международния проект "Митове" на шотландското издателство "Канонгейт".
Автор: Румяна Пенева
19.07.2010 г. 14:18
Посетено: 1249
Етикети: Премиера
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/10472-premiera-na-svetlana-dicheva-zaekat-na-gala