Издания / премиери

Премиера на "Антихтонът на Данте" от Людмила Филипова във Варна

Роман-метафора за историята на цивилизациите

Премиера на "Антихтонът на Данте" от Людмила Филипова във Варна


◊ СЪБИТИЕТО

На 16 юни от 18,30 ч. в Арт салона на Радио Варна ще се състои премиерата на последния роман на Людмила Филипова „Антихтонът на Данте”, изд. Сиела, 2010.

След представянето на книгата от Виолета Тончева, авторката ще разговаря на чаша вино със своите читатели. Срещата с медиите е предвидена за 14.00 ч.

 

◊ РОМАНЪТ

„Антихтонът на Данте" е петият роман на Людмила Филипова след „Анатомия на илюзиите", „Червено злато", „Стъклени съдби" и „Мастиленият лабиринт". Преведени на няколко езика, някои превърнати и във филмови проекти, те утвърждават името на Людмила Филипова като интересен автор, който знае как да стигне до съвременния читател. След „Мастиленият лабиринт”, обявен за българския бестселър на 2009 г., се очаква това да се случи и с „Антихтонът на Данте”.

Идеята за ръкописа като някаква мярка за истина, която може „да ни върне в самите нас”, се прехвърля от „Мастиленият лабиринт” в „Антихтонът на Данте” - продължение на вече познатия, но и самостоен сюжет. В 600 задъхани страници авторката предлага, на принципа роман върху романа, своя прочит на „Божествена комедия” от Данте Алигиери - една от големите книги в човешката история, поставила началото на Ренесанса. В закодираните от Данте послания Людмила Филипова разпознава повторението на завещанията за духовно прераждане в учението на тракийския мъдрец Орфей. Живели в огледално симетрични времена – 14. в. пр. Хр. и 14. в. сл. Хр., двамата последват любимите си Беатриче и Евридика в Отвъдния свят, а после се завръщат... Данте разсейва мрака на Средновековието, Орфей - на бронзовата епоха, единият преоткрива духовните стойности в древногръцката и римска античност, другият възкресява културата на траките - наследници на меандритите (неологизъм, въведен още в „Мастиления лабиринт” за първата човешка цивилизация, възникнала на Балканите).

Съвпаденията и периодичното завръщане към корените като перфектен механизъм, заложен в еволюцията, са голямата тема в „Антихтонът на Данте”. Романът използва  обемен документален материал от исторически артефакти, научни теории от математиката, физиката, архитектурата, астрономията, медицината, философията, религията и номерологията, придружени с цитати, снимки и рисунки, допълнени с древни легенди, тайнствени ръкописи и известна доза научна фантастика. В тази амалгама от ерудираност, изследване и забавление, никак не лесна за забъркване, интелектуалното наследство на исторически личности като Енох, Орфей, Питагор, Данте, д-р Дий, Копеде, Айнщайн, Мулдашев дава подтик за действията на въобразените герои – археоложката Вера, баща й – проф. Кандилов, неговият сръбски колега, проф. Светилич (забележете семантиката на имената) и загадъчният Ариман, в който - след преодоляване на задължителните за всяко увлекателно четиво препятствия, героинята намира осъществената любов.

Едновременно реалистичен и фикционален, „Антихтонът на Данте” притежава качествата на трилър и фентъзи, дори на притча, а самата авторка го определя като роман-метафора, който разглежда историята на цивилизациите от нов ъгъл. От значение е и фактът, че творбата засяга теми, неинтерпретирани досега в българската литература, като огледалните образи на Данте и Орфей, културата Лепенски вир, философията на обърнатите полюси и на десетия, противоземен знак Антихтон. Светът, оказва се, е подчинен на десетия елемент, който скрит като антитяло на останалите девет елемента, определя същността им... И всички ръкописи, които надникват в тайната, остават недовършени, биват подменени или мистериозно изчезват...

С вещината на изследовател, майсторството на умел разказвач на истории и с нескрито удоволствие, Людмила Филипова води читателя по следите на символите в „Божествена комедия”, през Горната и Долната земя, през десетте сфери на познанието. Провокира с хипотези и антихипотези, с динамика и напрежение, в търсене на онова най-важно послание, което може да спаси човечеството от предизвестения гибелен край, случил се вече веднъж преди 10 000 години... Читателят се чувства посветен, избран да прозре забравената истина и това усещане, заедно със съзнанието за значимостта на последствията (книгите на Людмила Филипова винаги защитават общочовешки каузи), определят облика и успеха на романа „Антихтонът на Данте”.

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
12.06.2010 г. 10:17
Посетено:
2461
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/10251-premiera-na-antihtonat-na-dante-ot-lyudmila-filipova-vav-varna