Издания / премиери

Представяне на книги в Сливен

Творчески срещи в КДК

◊ СРЕЩА С ПРОДРУМ ДИМОВ

По време на тържествата за отбелязване на 75-тата годишнина от рождението на видния български лирик Дамян Дамянов, в КДК бе представена книгата на Продрум Димов „Дамян П. Дамянов. Докосвания” (изд. „
Българска книжница”, С., 2009 г., обновено и допълнено второ издание на публикуваната в изд. „Български писател” в 2000 г.).

На културната проява, водена от Красимир Банков, читателите се срещнаха с автора на десетки книги за деца, на сборници с разкази, очерци и интервюта и на поредица от художествено-документални книги за българските творци
Христо Радевски, Иван Динков, Евтим Евтимов, Яко Молхов. Сред произведенията му са и “Надпревара”, „Попътни страници”, разговор с писателя Николай Хайтов (непубликуван) и др. Творческата вечер сля спомените на госта и на представящия изданието Сава Пеев за общуването, първите стъпки, пътя в литературата и гражданското поведение на обичания от съвременниците автор Дамян Дамянов. С искреността на Пр. Димов, постигнатото доверие в общуването, оценките за поета и други български писатели, „Докосвания” надмогва анкетните и мемоарни издания. Чрез последните беседи с Дамянов книгата на пазарджишкия автор обогатява знанието за личността, възгледите по важни обществени въпроси и творчеството на поета, както и за годините на установяване на демокрацията и влиянието й върху битието на творците. Показани са преживяванията на поета, незабравими мигове от срещите с него, разговори със съпругата му и др. Впечатления от споменно-документалната книга на Продрум Димов е изразила Благовеста Касабова в „Паметни докосвания”. В изданието е приложен снимков материал за детските години, семейството на поета и творческите връзки с видни български автори. Димов обоснова пред присъстващите творческите мотиви за създаването на книгата си за Д. Дамянов.


◊ СРЕЩА С ПЛАМЕН ГРИГОРОВ

В КДК в Сливен бе представен романът на
Пламен ГригоровМирис на враг (ИК “Распер”, 2010 г.) на творческа вечер с участието на Кристияна Добрева и Янко Янков. Създателят на творби с военна тематика (за пътя, битието и мисиите на българските воини зад граница и в специалните формирования), Пламен Григоров, е публикувал и редица книги с поезия, сред които по-известните „Не късай мрака”, “Небесен корен”, „Подпис в небето”, ”Омагьосано пладне”, "Полудяло небе" и др.

Новата творба разкрива в съвременните условия на прехода нравствените колизии у герой, изправен пред дилемите на избора, професионален и житейски. Въпросът „дали демокрацията е път към свободата и размах на човешките възможности, или някой се опитва да я превърне в път към ада?...”, е част от проблема за осмислянето на действителността, на себепознанието и  съзряването на личността. Чрез повествованието писателят разкрива трудността на битката у човека да превъзмогне обстоятелства и тези, или – „да продължи да живее с най-ужасната миризма – миризмата на враг”.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
31.05.2010 г. 09:52
Етикети:
Посетено:
1332
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/10106-predstavyane-na-knigi-v-sliven