Издания / премиери

Събитието "9+" (книги и приятели)

Част от "Майски литературни празници "Глоси" - 2010"

◊ СЪБИТИЕТО

Национален литературен фестивал "ArsMedia" и Галерия "8"
ви канят на
"Събитието "9+" (книги и приятели)
втората проява на Турнето "АРС" и приятели"
(част от "Майски литературни празници "Глоси" - 2010")

на 27.05.2010 г. от 19.00 часа
"Галерия "8",
ул. "Хаджи Димитър Асенов" 119, Стара Загора

В програмата на събитието “9+″ (книги и приятели)" са предвидени:

• кратки представяния на последните 7 дебютни книги на български автори, публикувани от Издателство “АРС” в последните два месеца: “Парченца синьо / Flecks of blue”, хайку, двуезична (английски и български) от Мая Любенова, “
Красивите години” от Лора Шумкова (книгата включва студиите “Дебелянов в София” и “София 1907″), “Снимки на деца” (кратки прози) от Владислав Христов, “Местни чужденци” (разкази) от Иван Димитров, “А (положителна)” (стихове) от Даниела Михалева, “градове сме, а после пустини” (стихове) от Мина Стоянова и “Череша с гравитация” (стихове) от Мирослав Христов.

Старозагорската премиера на книгата „
RES (или палеонтология на поетическото тяло) ” от Валентин Дишев, с участието на автора и мултимедийното присъствие на проф. Георги Каприев и Илко Димитров.

Старозагорската премиера на книгата "
С (малка бяла книга за незаглъхващи перкусии)" от Левена Филчева и Валентин Дишев, с участието на автора и мултимедийното присъствие на проф. Георги Каприев и Илко Димитров.

• Кратки представяния и поздрави от старозагорските приятели на турнето "АРС" и приятели" и "Майски литературни празници "Глоси" - 2010"


◊ ЗА КНИГИТЕ

RES (или палеонтология на поетическото тяло)
Автор: Валентин Дишев

Проф. Георги Каприев: "В тази книга Валентин Дишев успява да ни изкаже, да ни покаже тоталността. Това прави тази книга, завършваща с едно стихотворение - казва се "Панегирик", ето го:

Панегирик
.
- това е, това е цялото стихотворение - една точка... когато видях тази точка, се сетих за Алексей Лосев. Буквално, последните месеци от неговия живот са филмирани точки минута след минута и е направен един прекрасен филм от около час и половина. Там - ден преди да умре - Алексей Лосев, който имаше проблеми с дишането, трябваше по предписание на лекарите да издува един балон, за да оправя дробовете си... Неговият сътрудник, който прави филма, го пита: "Можеш ли с една дума да изкажеш всичкото това, което си мислил и писал през всичките тези години?". Лосев отдръпна балона и каза: "Одно." - "Едно". И Валентин Дишев казва това."

Илко Димитров: "Аз съм напълно убеден, че "RES..." е събитие в българския литературен живот. Но то е от тези събития, които ще имат импликации в бъдеще и които сега само успяваме да уловим по отношението си към тази книга като явление, което работи дълбинно.

И казвам това с пълното съзнание, че някои хора могат да се стреснат от тези думи. Но за мен тази книга е - всъщност това са две книги, които обаче аз приемам като едно цяло, но не вкаменелост, каквито очаквания създава думата "палеонтология" в подзаглавието, на отрицанието на която, на нейния еволюционизъм и прогресизъм, подреждащ и дисциплиниращ поглед, е посветен от автора предговорът на книгата - за мен тази книга е единство на разум и чувство, единство, облечено в една много елегантна поетична форма. Позволявам си да кажа, че това са едни безкрайно фини мазки с четката, които обаче оставят рани върху тялото, защото са направени с много прецизно и меко движение, точно върху необходимите за това места, така че да се постигне необходимият ефект. Това е една тотална книга.

Интересното при тази книга е, че тя се гълта наведнъж, но след това те кара да се връщаш към нея отново и отново, защото това са отделни парчета, които са като стресване, като ужилване, като събуждане - с остротата на изказа си, с точността на вижданията и интелектуалните находки, които са направени.

Пак казвам - това е една книга-събитие и аз се радвам, че присъствам на нейното представяне, на нейното осмисляне, защото в нея има находки, които са наистина достойнство за една литература. Може много да се говори по отделните парчета - те са интересни в много посоки - но това, което привлича мен най-много, това е тази тотална вглъбеност в основните човешки проблеми, вглъбеност с една изключителна отговорност към акта на вглъбяване. Което значи, че този, който го прави по този начин, иска да предостави като сечиво на тези около него продуктите на това вглъбяване. Това чувство на отговорност, усещащо се ясно в страниците на тази книга, е специалното, което много ме привлича...".


С (малка бяла книга за незаглъхващи пекусии)
Автор: Левена Филчева, Валентин Дишев

Илко Димитров: "Стряскащо увлекателна книга без фабула и без жанр. Ако има, все пак, думи – то те са само част от инструментариума за една много интензивна алхимия, която смесва метафизика и реалност, болезнена конкретика и несмутимо безвремие… В едно. Цяло. Текст, който барабани с пръсти по духовната ти кожа.”

Проф. Георги Каприев: "Тази книга - "С" - малка бяла книга за незаглъхващи перкусии" - заслужава специално, задълбочено и обширно говорене... Няма да го направя сега.

Това е една чудовищна книга - двамата автори в нея се "прескачат", сменят се полове, сменят се ситуации и накрая се объркваш, спираш да се интересуваш въобще кой какво точно е казал, и... го четеш. Двамата са постигнали някаква невероятна андрогинност - да припомня: андрогинът е една дума, която ни води при
Платон. Това е съществото, което е с четири ръце и четири крака, има кръгла форма и е абсолютно съвършено... това е човекът, преди да бъде разсечен заради своите прегрешения..."
Автор:
Мария Донева
Публикация:
26.05.2010 г. 23:21
Етикети:
Посетено:
1984
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/10076-sabitieto-9-knigi-i-priyateli