Издания / премиери

Издателство "Унискорп" на Пролетния базар на книгата 2010

Модерна сръбска проза

Издателство "Унискорп" на Пролетния базар на книгата 2010


◊ СЪБИТИЕТО


Издателство "Унискорп
" на Пролетния базар на книгата 2010

На 29 май в 15 часа, в Мраморното фоайе на НДК очаквайте представяне на сръбската проза на Иво Андрич и Борислав Пекич:

• "Мостът на Дрина" - Иво Андрич
• "Атлантида" - Борислав Пекич
• "Човекът, който ядеше смъртта" - Борислав Пекич


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГИТЕ

"
Мостът на Дрина
"
Автор:
Иво Андрич

През втората половина на ХVI век турският везир Мехмед паша Соколович построява мост над река Дрина във Вишеград. Мостът, наричан още Вишеградски мост, е шедьовър на средновековното строителство и архитектура. От 2007 г. мостът е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.
За него разказва и сръбският писател Иво Андрич в едноименното си произведение. „Мостът на Дрина” е жанрова смесица между роман и кратки разкази. Романът проследява историята на моста през времето и съдбата на няколко поколения. На фона на исторически събития, природни бедствия, чумни епидемии и изпитания мостът на Дрина остава непоклатим и ням свидетел на случващото се. Заедно с историческите събития Андрич вплита личните истории и драми на хора, живели през различни епохи от двете страни на моста и разказва увлекателно легенди и митове, посветени на моста, хората и околностите. Романът създава усещането за контраст - между трайния и издържлив камък на моста и краткотрайните животи на хората. Мостът на Дрина обединява и разединява, той е връзка между два етноса, но и разделящ фактор между босненци и сърби; символ на всичко, което свързва света и го прави едно цяло, т.е. на цивилизациите, културите, ценностите, мирогледа и ежедневието на хората от двете страни на реката.

"Атлантида
"
Автор:
Борислав Пекич


Романът „Атлантида” e погледът на сръбския автор Борислав Пекич към голямата неразрешена загадка Атлантида, която и до днес измъчва изследователите. Романът е издаден през 1988 г. и получава Горанова награда на името на хърватския писател Иван Горан Ковачич. Съчетание от научна фантастика, антиутопия, криминални елементи, ужаси и фантастика. „Атлантида” започва с историята на заселването на Америка, след което авторът ни връща в съвременността. Пекич представя своята версия за Атлантида, според която на земята съществуват хора (атлантидяни) и роботи. Целта на роботите е да унищожат хората на земята, които имат развита телепатия, помагаща им да се крият от роботите. Роботите се отличават от атлантидяните по това, че нямат душа. А какво е душа? Душата е способността и възможността да избираме. Всяко едно действие на роботите е предварително предопределено според написана програма, а всяко действие на хората е резултат на свободен избор. Романът е разказ за борбата между цивилизацията на хората и тази на роботите, а Атлантида си остава утопичното място за човечеството, нуждата ни от Рай и един по-съвършен свят, било то и илюзорен. „Атлантида” е роман с динамично действие, неочаквани обрати, фин хумор и ирония, и същевременно интелектуално поднесена история, изпълнена с информация и факти от различни области на живота.

"
Човекът, който ядеше смъртта
"
Автор: Борислав Пекич


Жан-Луи Попие има красив калиграфски почерк и живее по време на Френската революция. Той не се интересува от политика, не е революционер, но работи в Палатата на правдата и задължението му е да вписва смъртните присъди в регистъра на хората, изпратени на гилотината. Самият той никога не е виждал уреда за екзекуции. Денят му протича монотонно, докато нещо на пръв поглед незначително преобръща живота му. Възможно ли е да спасиш от гилотината нечия душа, ако заедно с ежедневния си обяд изяждаш по един лист смъртна присъда? Има хора, чийто живот е следа във водата. Невидими, безмълвни, нереални, без отпечатъци в пясъчната пустиня на човечността. Не знаем откъде са попаднали между нас, а когато си отидат – защо и къде са отишли. Такъв е човекът, който яде смъртта.


◊ ОЩЕ

На 25 май, в първия ден от Пролетния базар на книгата в НДК, ще бъде официално открит първият Outlet за книги в България. С отстъпки до 70 % всеки почитател на писменото слово може да се сдобие с любима книга от минали сезони. Идеята е на три издателства – Кръгозор
, Унискорп и Емас.

Очакваме всички ценители на добрите книги на Унискорп на щанд № 50.
Автор:
Румяна Пенева, UNISCORP Publishing House Ltd.
Публикация:
22.05.2010 г. 14:31
Посетено:
1777
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/10029-izdatelstvo-uniskorp-na-proletniya-bazar-na-knigata-2010