Издания / премиери

Представяне на книгата "Между вярата и компромиса" от д-р Момчил Методиев

Отношенията между Българската православна църква и комунистическата държава през периода 1944-1989

Представяне на книгата "Между вярата и компромиса" от д-р Момчил Методиев


◊ СЪБИТИЕТО

Международно дружество „Елиас Канети” е домакин на д-р
Момчил Методиев и представянето на книгата му Между вярата и компромиса. Българската православна църква и комунистическата държава 1944 - 1989 г..

Събитието започва в 18 ч. в събота, на 22 май,
в зала „Култура” на Община Русе,
ул. „Цариброд” 3 (срещу Регионален ТВ-център).


◊ ЗА КНИГАТА

Д-р Момчил Методиев е изследовател в Института за изследване на близкото минало и редактор на списание „
Християнство и култура”. Книгата му е посветена на отношенията между Българската православна църква и комунистическата държава през периода 1944-1989. Тя съдържа богат фактологичен материал, събран и систематизиран от изследователя на база най-вече на архивите на държавните институции, ангажирани с прокарване на политиката спрямо Църквата. Основен източник е архивът на Комитета по църковни въпроси, частично са ползвани архивите на Първо главно управление на ДС, документи на Светия Синод до средата на 60-те, цитирани са отделни документи от архива на БКП и Служба "Културно наследство" към МнВР.

За жалост, ползваните данни не са пълни поради ограничения все още със закон достъп. Така например основната дейност по линия на православното духовенство е била извършвана от Трети отдел на Шесто управление на ДС, следователно въпросът за отношенията между ДС и БПЦ със сигурност ще търпи развитие и ще е обект на бъдещи изследвания.

Автор:
Международно дружество „Елиас Канети”
Публикация:
21.05.2010 г. 13:15
Етикети:
Посетено:
1238
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/10018-predstavyane-na-knigata-mezhdu-vyarata-i-kompromisa-ot-d-r-momchil-metodiev