Издания / премиери

Представяне на "Пантеон – бележити дейци на българската култура"

Уникално издание в навечерието на 24 май!

Представяне на "Пантеон – бележити дейци на българската култура"


◊ СЪБИТИЕТО

„Пантеон – бележити дейци на българската култура“
Идея и съставителство: Евгени Клинчаров
Графична концепция и дизайн: Кирил Гогов, предговор: акад. Светлин Русев
Издава Арс Милениум МММ – фондация за изкуство и култура,
със съдействието на френската асоциация за културна дейност ArtFusion



Програма на премиерните представяния:
• 21 май 2010 (петък) от 18.00 – тържествена аула, СУ „Св. Климент Охридски”;
• 24 май 2010 (понеделник) от 17.00 – зала „България”, студио „Музика”, І етаж;
• 28 май 2010 (петък) от 17.00 – Народна библиотека „Св. св. Кирил и Методий”


"Пантеон – бележити дейци на българската култура" е внушителна антология в 2 тома, в която чрез образите на 163 от най-ярките фигури в българската духовност са представени явления и процеси в нашето художествено творчество, белязали трайно изминатия път и неговото променящо се настояще.


◊ ПОВЕЧЕ

Творческите портрети са „съживени” от документални фотографии, автентични подписи, факсимилета, кратки откъси от литературни творби, много репродукции. Приносът към нашата литература, живопис, графика, скулптура, музика, театър, кино е обрисуван с цитати от текстове на изтъкнати изследователи и познавачи на културното наследство и съвременното изкуство.
Водещ е стремежът към преодоляване на ограниченията и предразсъдъците от различните исторически и идейни ориентации, за сметка на философско-поетическо вглъбяване в народопсихологическите и общодуховните пластове на българската култура.

Респект и почуда у съвременника предизвиква удивителният факт, че този мащабен труд е дело на една-единствена личност. Художник, ерудит и естет; създател, изследовател и познавач на изкуството, възрожденец по дух и поведение, Евгени Клинчаров  (скромно упоменат като съставител) принадлежи към изчезващия вид на истинските будители и просветители, обречени да просветляват тъмните зони на невежеството и забравата.

В книги първа и втора на „Пантеон – бележити дейци на българската култура“ са представени 163 изтъкнати дейци на изкуството, подредени хронологично по година на раждане. Двата тома съдържат общо 900 страници, формат 21,5 х 27,5 см и са илюстрирани с богат документален материал, чернобели и цветни репродукции.

Издание - без аналог в българската книжна традиция, което:
. впечатлява – без да  плаши и дистанцира съвременника;
. респектира – без следа от надменност;  
. създава цялостна представа за процесите и върховете в българската култура - без претенции за изчерпателност и енциклопедичност.

Появата на „Пантеон – бележити дейци на българската култура“ полага начало на едно вълнуващо начинание, което ще придобие своята цялост и смисъл, едва когато бъде споделено и съпреживяно  с нас – неговите читатели.

Автор:
Албена Спасова
Публикация:
20.05.2010 г. 00:25
Посетено:
1581
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/10006-predstavyane-na-panteon-belezhiti-deytsi-na-balgarskata-kultura