Награди

Светлан Стефанов спечели за втора поредна година медал от Лондонския фотографски салон

Отличената творба „Nornir” интерпретира сюжет от скандинавската митология

Светлан Стефанов спечели за втора поредна година медал от Лондонския фотографски салон


◊ СЪБИТИЕТО

Известният графичен дизайнер и фотограф Светлан Стефанов, който живее и твори във Варна, спечели за втора поредна година медал на международния Лондонски фотографски салон. Българският творец е един от осемте финалисти в 99-то издание на престижния фотографски форум през 2010 година. Сайтът на Лондонския фотографски салон 2010 вече е отворен и може да се види на адрес: http://www.londonsalon.org/medals_2010_page.htm. Награждаването предстои през август в Cotton Centre, недалеч от Tower Bridge, където по традиция се експонират творбите на Лондонския фотографски салон.


◊ ТВОРБАТА

В отличената творба „Nornir”, следвайки търсенията си в областта на художествената фотография, Светлан Стефанов постига въздействие, близко до това на живописта. „Nornir” (Норнии – мн. ч. от Норни, норв.) превежда на съвременен художествен език стародавни послания от скандинавската митология, в която особено се почитат митичните същества Скулд, Верданди и Уирд. Това са трите Норнии, жени, които - подобно на древногръцките Мойри, предат съдбата. Норниите олицетворяват типичното разделяне на Anima (анима - душа, лат.) в трите образа на невеста (девойка), майка и смърт. Норниите гадаят, предричат, обладават мъдрост и за тях се знае малко. Във фотосесията за създаването на „Nornir” участват два модела, заснемането протича изцяло на дневно осветление и отнема няколко часа, допълнителната обработка по специална авторска технология оформя крайния творчески продукт.

 

◊ АВТОРЪТ

Светлан Стефанов е магистър по телекомуникации  - Технически университет, Варна. Занимава се с web design, компютърна графика и фотография, автор на много уеб сайтове и лога, дизайнер на мултимедийни презентации, CD дизайн на албуми на групите: “Лот Лориен” (Eastern Wind), “Agathocles” (Mincemania in Bulgaria), „ANWAKH” - проект на Юрий Бонджуков, Chris John – “Evolution” (USA), “Heater” (Live in Withianga – New Zeeland”) и др. Автор на мултидисциплинарната мрежа за мениджмънт, промоции и продукти в областта на културата: http://www.scenderman.com, плаката на Великденския музикален фестивал 2010 на Оперно-филхармонично дружество Варна и редица други културни прояви. Негови творби притежават НХГ, София, колекционери от САЩ, България, Англия.

От многобройните си награди Светлан Стефанов особено цени: Дизайнер на април/май 2003 и Художник на годината 2003 на списание „Computer Graphic World Magazine”; Първа награда за монохромна фотография и Награда за цветна фотография на III национален фотосалон – Варна, 2005; Първа награда във фотоконкурса „Модерни времена” на арт журнала Public Republic, 2008; Поощрителна награда от IV международен фотопленер „Foto Ex Tempore”, Новиград, Хърватия, 2009; Номинация в категория художествена фотография  „Снимка на годината” - Canon България, 2009; Мeдал за художествена фотография за творбата „Рибешко хвърчило” на Лондонския фотографски салон 2009; Сребърен медал в категория still life colour на Venice International Photo Contest, Венеция 2009; Медал за „Норнии” на Лондонския фотографски салон 2010.

„За мен като творец, разказва Светлан Стефанов, е особено важно да уловя фината граница между класическата фотография и естетиката на изящните изкуства. Вярвам, че фотографията има не само сетивно въздействие върху окото, но докосва и дълбоките емоционални пластове на духа, подобно на класическата живопис. В този смисъл цветът, композицията и идеята в истинската фотография би трябвало да следват същите посоки, както при живописта. Не правя строга разлика между монохромната и цветната фотография, доколкото цветът – и в двете естетически територии - е само средство за изразяване. От значение в изкуството, независимо от неговия стил, е единствено дали то е истинско, или фалшиво. Използвам компютъра за подобряване на крайната визия, защото техническите и технологични средства разширяват границите на човешкото можене и разтварят въображението. Търсейки експресивен образ за духовните и вечни стойности, опитвам различни неща и не признавам никакви ограничения. Оставям се на фотографията и живописта да ме отведат, по най-естествения за мен път, към творческия катарзис, който ми разкрива безпределния свят на художествената фотография. Във всичко, което правя, обичам днес да съм поне с една стъпка по-напред от вчера.”

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
13.05.2010 г. 22:42
Посетено:
1803
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/9943-svetlan-stefanov-specheli-za-vtora-poredna-godina-medal-ot-londonskiya-fotografski-salon