Награди

Наградени от Фестивала на ученическия франкофонски театър

Спектакълът "Няколко волта щастие" с голямата награда

Наградени от Фестивала на ученическия франкофонски театър


◊ СЪБИТИЕТО

Спектакълът „Няколко волта щастие” на Природо-математическа гимназия ”Академик Иван Гюзелев”, гр. Габрово заслужи най-голямата награда – Златната маска – на 17. Международен училищен фестивал на франкофонския театър.

Наградата бе връчена от Боян Даскалов – врид заместник-кмет на Община Стара Загора, която за 4-ти пореден път е сред основните организатори на фестивала в Града на липите. „Градът ни е като магнит за изяви от високо качество, каквато е фестивалът. За Община Стара Загора е удоволствие, радост и гордост да разтвори в тези дни гостоприемно вратите на своя театрален храм, за да се изявите при най-добри условия” – каза г-н Даскалов в приветствието си към участниците и организаторите на фестивала.

Спектакълът на талантливите габровски математици, изучаващи френски език е интерпретация по „Един търговец на картини” от Амброаз Волар и в текста са включени освен откъси от блогове на туристи, посетили Париж, още и стихотворенията на Веселин Ханчев „Парижкият дъжд” и „Лозите на Монмартр”.


◊ ОЩЕ НАГРАДИ

Специалната награда на журито бе връчена на учениците от 4-та Езикова гимназия „Фредерик Жолио Кюли”, гр. Варна.

Десетокласничката Жени Георгиева от старозагорската ГПЧЕ „Ромен Ролан”, чийто първи изучаван език е английски и едва от миналата година учи френски като втори език, получи награда за женска роля от фестивала – за участието си в пиесата „Замъкът на духовете”. Георги Георгиев от ГПЧЕ „Йордан Йовков”, гр. Видин бе отличен за мъжка роля за уникалното си изпълнение в моноспектакъла „Учителят или сянката върху дъската” на Жан Пиер Долань, взривило публиката в залата.

Сребърна маска получи съставът от 35 СОУ „Добри Войников” – София, а Бронзова маска – ГПЧЕ ”Васил Карагьозов”, гр. Ямбол. Награди бяха връчени още и от Сосиете Женерал Експресбанк и Алианс Франсез - гр. Казанлък.
Автор: Уляна Кьосева, Община Стара Загора
25.04.2010 г. 14:23
Посетено: 1469
Етикети: театър
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/9789-nagradeni-ot-festivala-na-uchenicheskiya-frankofonski-teatar