Награди

Осмият носител на наградата "Хеликон" се нарича Захари Карабашлиев

За "достигащото до всяко сърце послание за съдбата на емигранта"

◊ СЪБИТИЕТО

Кратка история на самолета от Захари Карабашлиев е новият носител на наградата за съвременна българска художествена проза “Хеликон” за 2009 г.

Мотивацията на журито гласи: “
Кратка история на самолета” на Захари Карабашлиев се отличава с достигащото до всяко сърце послание за съдбата на емигранта и стегнатото и реалистично пресъздаване на това как в капката на семейния микросвят са отразени топлината и студът на вселената”. Съставът на журито тази година: председател - проф. д-р Цветан Ракьовски (Югозападен университет “Неофит Рилски”), и членове: писателите Михаил Вешим, Златомир Златанов, Иво Сиромахов и критика Йордан Ефтимов.

Наградите бяха обявени вечерта на 3 декември 2009 в книжарница “Хеликон-Витоша” в столицата. Миналогодишният носител
Момчил Николов връчи грамотата и статуетката на новия победител, а председателят на журито прочете мотивационния текст за победителя.


◊ ПОВЕЧЕ

Победителят Захари Карабашлиев бе номиниран за първи път за наградата “Хеликон” още миналата година с дебютния си роман
“18% сиво”. Той е един от писателите емигранти, на които издателство “Сиела” подаде ръка през 2008 и 2009 г. наред с Илия Троянов и Димитър Динев, Капка Касабова и Юлиян Попов, Ружа Лазарова и Милена Фучеджиева. Завършил е българска филология в Шуменския университет с бакалавърска работа върху Виктор Пасков. От 1997 г. е емигрант в САЩ, където работи като барман и фотограф на свободна практика.

На романа “
18% сиво” малко не достигна да спечели наградата “Хеликон” за 2008 г. Десет дни преди връчването на наградата журито обяви, че фаворити сред дванайсетте номинирани са “Кръглата риба” на Момчил Николов, “18% сиво” на Захари Карабашлиев и “Захвърлен в природата” на Милен Русков. Както и че изборът на книжарите от “Хеликон” е романът Захари Карабашлиев. Но при последното гласуване “Кръглата риба” надделя над “Захвърлен в природата” с 3 на 2 гласа, а “18% сиво” остана на трето място. Затова пък през април 2009 г. точнo тази книга се оказа най-продаваната от номинираните книги и това й отсъди обективната награда Цветето на Хеликон.

Тази година освен сборника с разкази на Захари Карабашлиев сред претендентите се оказаха още две книги на емигранти – “
Вселената според Гуидо” на живеещия в Ню Йорк психиатър  Любомир Канов и  "Дневникът на една пеперуда" на строителя на мостове Красимир Дамянов, избрал за своя втора родина Испания.

При връчването на наградата председателят на журито обяви, че фаворити на последното гласуване са се оказали
“Будистки плаж” на Васил Георгиев, “Project Dostoevski на Радослав Парушев и “Кратка история на самолета” на Захари Карабашлиев. При последното гласуване “Кратка история на самолета” надделява над “Будистки плаж” с 3 на 2 гласа. По този начин се стига до ситуация, типична за последните три години. През 2008 г. с 3:2 “Кръглата риба” на Момчил Николов печели над "Захвърлен в природата" на Милен Русков. А през 2007 г. на балотаж заедно с романа на победителя Емил Андреев застава сборникът с разкази на Палми Ранчев “Малко късмет за по-късно”. И също губи с два на три гласа.

Сборникът “Кратка история на самолета” се състои от написани в реалистичен ключ човешки истории. Стегнатият, непретенциозен стил и отделянето на внимание преди всичко на крехките взаимоотношения между съвсем обикновени хора отпращат към силната традиция на американския разказ от
Марк Твен и О'Хенри до Реймънд Карвър. Дори холивудските знаменитости, които се появяват като спорадични персонажи в някои разкази, са представени със свалени маски. Най-вълнуващите истории са болезнените разкази за отчуждението между родителите и децата, запазили обичта помежду си, но загубили безвъзвратно комуникацията си.


◊ ЗА НАГРАДАТА ХЕЛИКОН

Наградата “Хеликон” се връчва за осми път. Носителите й досега са Алек Попов
Константин Илиев, Деян Енев, Виктор Пасков, Елена Алексиева, Емил Андреев и Момчил Николов. Или три сборника с разкази, три романа и едни белетризирани мемоари. Наградата представлява статуетка на бронзов орел, изработена от скулптора Евгени Кузманов, и 3000 лв.

Членовете на журито тази година са прочели 131 книги (романи, сборници с разкази и новели, мемоари и биографии), излезли през годината и постъпили по лавиците на книжарници “Хеликон”. От тях на четири етапа - според годишните сезони - са били номинирани 12 книги.

Номинациите са за: “Дневникът на една пеперуда” от
Красимир Дамянов (изд. Факел Експрес), “Будистки плаж” от Васил Георгиев (изд. Жанет-45), “Скука” на Мария Станкова (изд. Жанет 45), “Безпризорни ангели” на Светослав Терзийски (изд. Жанет 45), “Фотографът: Obscura Reperta” на Галин Никифоров (изд. Сиела), “2084-та” на Владимир Левчев (изд. Жанет 45), “Тя е тук” от Елена Алексиева (изд. Колибри), “Кратка история на самолета” от Захари Карабашлиев (изд. Сиела), “Project Dostoevski” от Радослав Парушев (изд. Сиела), “Има ли кой да ви обича” от Калин Терзийски (изд. Жанет 45), “Вселената според Гуидо” от Любомир Канов (изд. Рива) и “Da capo” от Александрина Пендачанска (изд. Сиела)

Издателството с най-много - пет - номинирани книги тази година е “Жанет 45”. Следвано от “Сиела” с четири.

А сред книгите, които са получили подкрепа на отделни членове на журито през годината, стоят “
Преследвачът на звуци” на Леа Коен, “Филипополски разкази” на Недялко Славов, “Дебют на черния кон” на Милен Стоянов, “1989” на Димитър Коруджиев, “Смешна метафизика за забавно развиващи се” на Иван Владимиров Нав и “Лабиринт за романтични минотаври” на Светлана Дичева. Нито една от тях не бе номинирана.

Данните за читателския интерес и продажбите на книжарници “Хеликон” сочат като лидери тъкмо “Кратка история на самолета” и “Будистки плаж”, наред с които с добър интерес се ползва и “Da capo” на Александрина Пендачанска.

“Цветето на Хеликон”, пластика на бургаския скулптор Огнян Петков, е наградата за търговски успех, която ще бъде връчена на Световния ден на книгата и авторското право – 23 април. Тя се дава на най-добре продаваната от номинираните книги.
Автор:
Йордан Ефтимов
Публикация:
04.12.2009 г. 13:34
Посетено:
1514
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/9020-osmiyat-nositel-na-nagradata-helikon-se-naricha-zahari-karabashliev