Награди

Аксиния Михайлова с втора балтийска награда тази година

След Вилнюс и Рига високо оцени наш преводач

Аксиния Михайлова с втора балтийска награда тази година


◊ СЪБИТИЕТО


След като през май 2009 г. поетесата и преводачка Аксиния Михайлова получи във Вилнюс годишната награда за превод на Съюза на литовските писатели за сборника със стихотворения на Марцелиюс Мартинайтис
„Необикновено е да си жив” (изд. ФБЛ, 2008), само преди броени дни, на 27 октомври, в културния дом на Латвийското общество в Рига й бе връчена наградата на името на Александър Чакс, поетът модернист, обновил латвийската поезия в началото на ХХ век.


◊ НАГРАДАТА

Това е  петата церемония по връчване на наградата, учредена от кметството на Рига през 2001 г. във връзка с честване на 800-годишнината от създаването на града и 100 години от рождението на Александър Чакс. Тя се присъжда на всеки две години на творци в областта на литературата и културата, създаващи произведения, посветени на Рига или за популяризиране на поезията на Чакс.

Тази година са връчени три награди: за анимационен филм на екип от млади латвийски творци, пресъздали с модерна визия стара приказка за живота в Рига, в областта на литературата едната бронзовата статуетка е била присъдена на украинския посланик в Латвия, а втората дойде в България, носена от Аксиния Михайлова. Сред официалните гости и политици на церемонията са присъствали най-известните латвийски творци, сред които Кнутс Скуениекс (на снимката горе), Дагния Дрейка и Улдис Берзинш - поет и преводач - който й връчва и статуетката.


Аксиния Михайлова
получава тази награда за българското издание на сборник с избрани стихотворения на Александър Чакс „Огледала на въображението”, публикуван от издателство ФБЛ през 2009 г.


√ Екипът на LiterNet, в което са публикувани нейни авторски и преводни текстове, й честити наградата!
Автор:
Илиана Илиева
Публикация:
02.11.2009 г. 13:11
Етикети:
Посетено:
1472
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/8788-aksiniya-mihaylova-s-vtora-baltiyska-nagrada-tazi-godina