Награди

"Ряховски камъни" "запраща" журналистическата гилдия по видни горнооряховчани

Отличия за хора с ярко присъствие в публичното пространство.

"Ряховски камъни" "запраща" журналистическата гилдия по видни горнооряховчани
На снимката от ляво на дясно: Хопи Гарабетян, треньорът на Пламен Дончев, зам.-кметът Иван Момъков, Надежда Стойчева, Иван Бъчваров, Евгени Иванов


◊ СЪБИТИЕТО

На церемония, проведена в Историческия музей на Горна Оряховица на 30 октомври, носителите на приза "Ряховски камъни" за 2009 година получиха своите статуетки.

Отличията се присъждат ежегодно от журналистическата гилдия в града на хора с ярко присъствие в публичното пространство.


◊ ЛАУРЕАТИТЕ

Бившият директор на ОУ "Свети свети Кирил и Методий" Хопи Гарабетян получи статуетката "Дялан камък", наречен специално за случая - с усмивка, разбира се - "Дяланикян камъникян", заради всеотдайната си работа като преподавател и училищен директор. Гарабетян се свързва с учителската професия най-напред в Стражица, Великотърновско, където преподава български език и литература. В продължение на седемнайсет години е зам.-директор на училището в горнооряховския квартал Калтинец, а от 1992 до 2009 г., когато се пенсионира, е директор на ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в Горна Оряховица.

Спортните отличия, които завоюва през тази година борецът Пламен Дончев, провокираха журналистите да му връчат приза "Кремъчен камък". Тази година 25-годишният състезател на клуб "Локомотив" спечели бронзов медал от 21-те олимпийски игри за глухи, проведени в Тайпе. Пламен тренира за националния отбор за глухи, където е привлечен от специалиста Стойчо Христов. Още при дебюта си на световно първенство в София през 2004 г. става вицешампион в класическия и в свободния стил, а през 2007 г. грабва сребърен медал от европейско първенство, в колекцията си има и световен бронз от Ереван 2008-а.

Художественият ръководител на модерен балет "Етна" Надежда Стойчева бе удостоена с приза "Камъче в обувката". Надежда Стойчева е завършила Средно специално училище "Олимпийски надежди" в столицата и "Спортна гимнастика" в НСА. Майстор на спорта е, балкански шампион на смесена успоредка, нареждала се е шеста на Стария континент и осма в света. През 1990-а полага основите на модерен балет "Етна" в Младежкия дом в Горна Оряховица и създава школа, в която над 2000 деца са се влюбили в танца.

Призът "Благороден камък" бе присъден на бизнесмена Евгени Иванов. Инж. Иванов е основател и съсобственик на компанията за производство на отоплителни уреди "Прити". Той бе отличен за това, че непрестанно влага средства и усилия в спорта в града.

Петият носител на "Камък" за 2009-а е директорът на горнооряховския музей доц. Иван Бъчваров. Той получи "Тиквен орден за каменоделски услуги" "за системно подкопаване на Камъка", защото на него гилдията разчита за изработването на статуетките.


◊ НАГРАДАТА

Първото издание на "Ряховски камъни" датира от 1999-а, следва кратко прекъсване и от 2002-ра инициативата е възстановена. По идея на журналистическото дружество в Горна Оряховица е създадена академия "Ряховски камъни", в която членуват и Историческият музей и сдружение "Горна Оряховица 2000".

Наградната статуетка е камък, тъй като хълмът Камъка, издигащ се над града, е един от символите на Горна Оряховица.

Автор:
Светла Иванова
Публикация:
30.10.2009 г. 17:07
Посетено:
1946
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/8769-ryahovski-kamani-zaprashta-zhurnalisticheskata-gildiya-po-vidni-gornooryahovchani