Награди

Награди на Община Сливен за 2009 година

За приноси из различни сфери на изкуството и обществения живот

◊ НАГРАДИТЕ

На тържествена церемония в Драматичен театър „Стефан Киров” бяха връчени отличията на Общината по случай празника на града, на деятели с приноси из различни сфери на изкуството и обществения живот.

Голямата награда за литература и изкуство на името на Добри Чинтулов бе присъдена на кавалджията и композитора Теодоси Спасов „за ролята му в развитието на българската музика, издигане духовния престиж на общината и за уникалния му стил на изпълнител”.  Високото отличие се връчва от 1967 г. и негови носители през годините са били видните български творци на словото Константин Константинов, Елисавета Багряна, Георги Джагаров, Станка Пенчева, Дамян Дамянов, Радой Ралин и др. Поради здравословни причини и отсъствие носителят не можа да впише името си в паметната лауреатска книга. Т. Спасов бе обявен на тържествена сесия на Общинския съвет и за „почетен гражданин”. Наградата, без паричен еквивалент през настоящата година и връчвана в условията на криза, получи съпругата му Бойка Велкова.

С наградата за краеведска дейност „Д-р Иван Селимински” (учредена в 1993 година), бе отличен скулпторът и дългогодишен уредник и директор на Художествената галерия „Димитър Добрович” в Сливен, Светослав Милев. Определени са усилията му за развитие и опазване на културно-историческото наследство в града под Сините скали, както и за уреждането на редица сбирки и експозиции („Съвременно българско изкуство”, „Чуждестранно изкуство”, „Старият Сливен”, на иконни сбирки и музейния кът „Театралното дело в Сливен”). Десетки национални изложби и експозиции в Италия, Австрия, Германия и др. са представяли скулптури на Св. Милев. Инициатор е за създаване на бюст-паметници на един от големите благодеятели на града, митрополит Серафим, на видните възрожденски художници Йордан Кювлиев, Димитър Добрович и др. 

На Есенния салон на сливенските творци наградата „Сирак Скитник” за 2009 година бе връчена на скулптора Кунчо Кунчев, преподавател в Националната художествена гимназия в града. Той гостува със свои  творби в съвместна изложба със живописеца Петър Кайраков, експонирана в дните на празника на града в зала „Май” на общината.

Отличието за стопанска инициатива „Добри Желязков-Фабрикаджията” бе присъдено от обществена комисия на строителния предприемач и управител на „Билдинг-ТД-ЕООД” Тодор Дечев, постигнал високи резултати с екипа от стотици работници във фирмата.

Наградата  „Милосърдие” - за дейност и приноси в социалната област и здравеопазването на Сливен, получи съучредителката на сдружението „Онкоболни и приятели” Стела Шумкова-Вангелова, дългогодишна медицинска сестра и лектор в Медицинския колеж.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
27.10.2009 г. 00:23
Посетено:
1329
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/8730-nagradi-na-obshtina-sliven-za-2009-godina