Награди

Национални награди "Алианц България" за живопис, скулптура и графика

В Ловешката художествена галерия отвори врати Третата регионална изложба-конкурс

Национални награди "Алианц България" за живопис, скулптура и графика
Скулпторът Иван Янев


◊ СЪБИТИЕТО

Третата регионална изложба от второто издание на конкурса “Национални награди Алианц България за живопис, скулптура и графика” беше открита на 15 октомври 2009 г. в изложбена зала „Вароша” на Ловешката художествена галерия. 

На откриването присъстваха кметът на Ловеч Минко Казанджиев, вицепрезидентът на „Алианц България Холдинг” Стефан Стефанов, генералният представител на „Алианц България” за Ловешка област Иван Христов, много художници и ценители на изящните изкуства.

Същия ден беше проведена и пресконференция, на която журналистите от национални и регионални медии научиха имената на наградените и номинираните художници.

Кметът на Ловеч откри изложбата с благодарност към организаторите на това културно събитие. Обявени бяха и наградените творци, определени от жури в състав: проф. Николай Драчев – председател, и членове проф. Димитър Динев, проф. Греди Асса, Иван Велчев и Пламен Стефанов.  


◊ НАГРАДИТЕ

• Наградата на „Алианц България” за живопис получи Валентин Узунов за триптиха „Неосъществени диалози”.

• Наградата за скулптура бе присъдена на Иван Янев за пластиката „Генезис”

• Наградата за графика - на Едуард Пенков за „Котки”.

Председателят на журито проф. Николай Драчев сподели:

- Като инициатива този конкурс е едно чудесно начинание, една възможност колеги извън София да покажат своите постижения, да ги изложат и да бъдат премирани. В категорията „Живопис” имаше най-много участници и изборът беше най-труден. Журито даде няколко номинации и сред тях се откроиха творбите на един утвърден художник, на един стойностен творец – Валентин Узунов. Откроиха се и творбите на другите наградени – скулптора Иван Янев и графика Едуард Пенков.

Участието в тази изложба беше много разнопосочно – от съвсем млади автори, някои току-що завършили висшето си образование, до автори на сериозна творческа възраст.

Заключителната национална изложба-конкурс ще се проведе през октомври 2010 година в София след приключване на оставащите още три регионални изложби в Стара Загора, Добрич и София.

Според регламента на конкурса номинираните и наградените от ловешката изложба художници получават правото да участват в състезанието за големите национални награди на "Алианц България" за живопис, скулптура и графика, а творбите им ще бъдат включени в билингвистичния луксозен каталог на "Алианц".
Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
20.10.2009 г. 16:34
Посетено:
2515
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/8678-natsionalni-nagradi-aliants-balgariya-za-zhivopis-skulptura-i-grafika