Награди

Награди за журналисти в Европейската нощ на учените

Мария Бончева от сп. „Осем” с Първа награда в журналистическия конкурс

Награди за журналисти в Европейската нощ на учените
На сн.: Г-жа Ганета Сагова, главен редактор на научно-популярното сп. „Осем” получава първа награда от името на Мария Бончева


◊ СЪБИТИЕТО

За втори път в рамките на Нощта на учените, сдружение „Евроинтеграция и информация” проведе Национален конкурс за журналисти на тема „Върховите достижения на българските учени”. В конкурса бяха допуснати журналисти, работещи за печатни и електронни медии, чиито материали на тема наука са били отпечатани или излъчени в рамките на последните 12 месеца.
 
Снощи, в рамките на Нощта на учените, която в София се проведе в ТУ, бяха раздадени наградите за най-добрите журналистически материали от зам.-ректора на ТУ - София, доц. Румен Пранчов.


◊ НАГРАДИТЕ

Първата награда бе присъдена единодушно на Мария Бончева от научно-популярното сп. „Осем” – наследник на традицията на сп. „Космос”, която участва с два свои материала - „Мадарски конник в Афганистан”, посветен на историческа експедиция в Афганистан, където има местности Шумен и Варна, както и подобен на нашия Мадарски конник, който местните наричат Мадара, и с „Българския Стоунхендж”, посветен на археологическото откритие на Цонка Дражева, намиращо се на 4 км от Приморско и наречено Беглик тааш. Главната редакторка на сп. „Осем” Ганета Сагова получи първата награда от името на колежката си Мария Бончева.

Втора награда получи Григор Николов от в. „Сега” за материала „Химията е добре направен фокус”, посветен на доц. Божидара Колева, обявена за най-добрия млад учен у нас. Тя работи в областта на фармацевтиката и по проекти, свързани с нанотехноогиите и тяхното приложение в текстилната индустрия. 

На трето място беше класиран материалът на Ана Илиева от сп. „Жената днес”, посветен на Валерия Петкова, която провежда уникални експерименти в шведския институт „Каролинска”. Нейните опити създават сетивна илюзия за размяна на телата и могат да имат приложение в областта на медицината, както и при разработката на протези.

В конкурса „Върхови достижения на българските учени” участваха журналисти от цялата страна – освен от столицата и от Пловдив, Плевен, Русе и други градове и броят им значително надвиши миналогодишния. Бяха раздадени и три поощрителни награди: на Ваня Кюрчева от плевенския в. „Посредник” за статията „Молекула конфитюр + титаниев двуокис = светлина”, в която тя разказва за младия учен Божидар Стефанов и неговата страст към компютърната химия. Второто поощрение получи Евелина Гечева за нейния материал „Властелинът на ледниците”, публикуван във в. „Политика” и посветен на известния български учен и изследовател на Антарктида проф. Христо Пимпирев. Третата поощрителна награда е за трима учени, които в продължение на една година са се изявявали като журналисти. Това са Кирил Кирязов, Христо Лафчиев и Емилиан Лалев, които са правили документални филми, част от поредицата „Науката Х”, излъчена по ВВТ. Всички останали журналисти получиха грамота за участие в конкурса „Върхови достижения на българските учени”.

Журналистическите материали бяха оценени от жури в състав: Председател - физикът проф. Йордан Стаменов, директор на Института по ядрени изследвания и енергетика, и членове: зам.-ректорът на ТУ – София, доц. Румен Пранчов, г-жа Албена Вуцова, директор на дирекция „Научни изследвания” в Министерството на образованието, младежта и науката и зам.-главният редактор на в. „Дневник” Красимира Георгиева.

Автор:
Сдружение „Евроинтеграция и информация”
Публикация:
26.09.2009 г. 20:41
Етикети:
Посетено:
1697
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/8497-nagradi-za-zhurnalisti-v-evropeyskata-nosht-na-uchenite