Награди

Оперно-филхармонично дружество - Русе с отличието "Златна книга"

В рамките на Проекта "Аплодисменти за България"

◊ СЪБИТИЕТО

За висок професионализъм и принос за развитието на българската култура и изкуство Оперно-филхармонично дружество - Русе бе наградено с отличието "Златна книга".

Престижната награда бе връчена на официална церемония в чест на Националния празник за Деня на Независимостта на България, която се състоя на 17 септември в Залата на Икономическия институт на Българската академия на науките.

Почетното Отличие се присъжда от неправителствената организация "Европейски форум на експертите" в сътрудничество с "Официално представителство на уникалните селища в Европа".


◊ ПОВЕЧЕ ЗА НАГРАДАТА

В навечерието на националните празници през годината, в рамките на Проекта "Аплодисменти за България", се връчват Отличия на обществено признати представители на българската наука и култура и на български градове и села, които притежават уникално културно наследство.

Номинациите се правят от 150 известни български учени и творци с международно признание, които притежават Златни отличия за приноса си към българската наука и култура и от кметове на 156 български градове и села, носители на Отличието "Златен печат" за Уникално европейско селище заради древна история и култура.

Наред с Отличието "Златна книга" – на Оперно-филхармонично дружество - Русе бе връчена и значка, изработена от 24-каратово злато в Монетния двор на България, с формата на отворена книга.

Неправителствените организации "Европейски форум на експертите" и "Официално представителство на уникалните селища в Европа" през месец януари 2007 година стартираха съвместен мащабен международен проект - отличават и приобщават водещи личности на културата, науката и икономиката и авторитетни селища от европейските държави и в сътрудничество с тях  реализират Програма за по-динамично развитие на страната.

Отличието "Златен печат" притежават много градове от Европа, сред които Флоренция, Драма, Нахар, Страсбург. Златни отличия са получили вече и редица европейски учени - сред които един от авторите на икономическата стратегия на Европейския съюз - ученият от Великобритания проф. Ник Вон Тунзелман, авторът на едни от най-модерните апаратури за изследване на космоса, членът на най-старата и престижна Британска академия на науките, създадена от крал Чарлс II в 1660 година - ученият астроном проф. Александър Боксемберг, авторът на едни от най-големите научни открития в изследването на земните ресурси, ученият геолог от Русия - акад. Николай Юшкин, експертът в областта на европейското образование от Австрия - проф. Карл Блюмел и др.

Автор:
ОФД - Русе
Публикация:
23.09.2009 г. 23:07
Посетено:
1396
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/8481-operno-filharmonichno-druzhestvo-ruse-s-otlichieto-zlatna-kniga