Награди

Летни номинации за наградата "Хеликон" за 2009 година

За съвременна българска художествена проза

◊ СЪБИТИЕТО

На заседание, провело се в книжарница “Хеликон-България” на 18 август (вторник), журито на наградата “Хеликон” за съвременна българска художествена проза обяви летните номинации за Наградата "Хеликон"

Журито прецени като достойни да получат третите три (от общо дванайсетте) номинации следните книги: Кратка история на самолета
на Захари Карабашлиев, Project Dostoevskiна Радослав Парушев и Тя е тукна Елена Алексиева.

Петчленното жури на наградата Хеликон тази година е в състав: проф. д-р Цветан Ракьовски (преподавател в катедрата по българска литература в Югозападния университет “Неофит Рилски”, автор на много книги, сред които “Образи на българската памет”, “След края на класиката
” и “Отвъд каноните”), Михаил Вешим (главен редактор на в. “Стършел”, автор на сатиричния бестселър “Английският съсед”), Златомир Златанов (главен редактор на в. “Аз-буки”, автор на няколко романа, между които прочутите “Храмови сънища” и “Лаканиански мрежи. Блогороман”), Иво Сиромахов (сценарист в “Шоуто на Слави”, автор на бестселърите Оптимистична теория за българския секс”, “Дневници и нощници” и “Още дневници и нощници”) и Йордан Ефтимов (литературовед, Нов български университет).


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРИТЕ

Този път номинираните трима са все получили вече признание, макар и млади белетристи. И тримата са новатори, и тримата експериментират на ръба между социалната проза и популярната литература.

Захари Карабашлиев
е автор на една от най-успешните български книги през последните години – романа “18 процента сиво”. За нея той беше номиниран миналата година, но се размина на косъм от наградата “Хеликон”, която отиде при автора на “Кръглата риба” Момчил Николов. Читателите обаче избраха за книга на годината именно “18% сиво”. Сборникът с разкази “Кратка история на самолета” е втората книга на този талантлив емигрант и, не само според журито на наградата “Хеликон”, е още по-добра от романа му.

Радослав Парушев също принадлежи на кохортата талантливи млади белетристи, наложили пастиша като база на новата ни литература. Сборникът му с разкази “Никоганебъдинещастен
” бе номиниран за наградата “Хеликон” през 2005 г. Романът “Project Dostoevski” често е сравняван в книгите на Виктор Пелевин, което едва ли може да се приеме за обида. А жанрът на антиутопията е един от най-адекватните на времето, в което живеем.

Единствено Елена Алексиева
обаче вече е печелила наградата “Хеликон” – през 2006 г., със сборника с разкази “Читателска група 31”. През 2008 г. бе номиниран и романът й “Рицарят, Дяволът, Смъртта”. “Тя е тук” е първият й експеримент в областта на криминалния роман, макар в него да има блестящи сатирични страници, места със стилистични игри и философски пасажи.


◊ ОЩЕ

Изборът на журито бе направен сред общо 34 заглавия на нова българска проза, постъпили в книжарници “Хеликон” между 1 май и 31 юли 2009 година. Сред книгите, които имаха подкрепа на отделни членове на журито и останаха за една бройка извън номинациите бяха сборникът с разкази “Сурови мисли със странен сос
” на звездата от авангардистката група “Литература диктатура” Калин Терзийски, романа на журналистката от БНР Светлана Дичева “Лабиринт за романтични минотаври”, сборника с блогоразкази и блогоесета “Смешна метафизика за забавно развиващи се” на живеещия в САЩ Иван Владимиров Нав, както и книгата на починалия миналата година Андрей Симеонов “Животът свършване няма” (макар че регламентът по принцип изключва номинирането на мъртви автори).

Накрая нека припомним, че досега тази година бяха номинирани “Будистки плаж
” на Васил Георгиев, “Дневникът на една пеперуда” на Красимир Дамянов, “Скука” на Мария Станкова, “2084-та” на Владимир Левчев, “Безпризорни ангели” на Светослав Терзийски и “Фотографът: Obscura Reperta” на Галин Никифоров.

Грамотите на третите номинирани за годината автори на върхова белетристика ще бъдат връчени на церемония през септември в книжарница “Хеликон-България” на бул. “Цар Освободител” 4 (фоайето на Гранд хотел "България") в София.

А наградата ще бъде обявена както винаги досега – в средата на декември. За осми път.
Автор:
Йордан Ефтимов
Публикация:
19.08.2009 г. 17:40
Посетено:
1756
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/8342-letni-nominatsii-za-nagradata-helikon-za-2009-godina