Награди

Сребърен плакет за филм на Варненския свободен университет

Награда от Третия международен филмов фестивал за алтернативно кино "Дунав – реката на Европа"

Сребърен плакет за филм на Варненския свободен университет


◊ СЪБИТИЕТО

Филмът „Дунав – пощенската релация на Европа”, съвместен проект на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” и клуб ЮНЕСКО – Варна, се завърна със сребърен плакет от Третия международен филмов фестивал за алтернативно кино „Дунав – реката на Европа”, провел се в Русе от 24 до 28 юни 2009 г.
   

◊ ПОВЕЧЕ

Над 70 филма от цяла Европа се състезаваха в седем конкурсни програми, като основната група от тях бе обединена от темата: „Усещане за река”.

В журито с председател проф. Станимир Трифонов участваха и членове от Световната федерация на алтернативното кино – Ханс Шобер от Швейцария и Дейв Уотърсън от Великобритания. Филмовата селекция е била направена сред стотици ленти от над 20 страни.

Автори на „Дунав – пощенската релация на Европа” са Костадин Чобанов, председател на клуб ЮНЕСКО – Варна и Петър Павлов от Медийния център на Варненския свободен университет. Филмът разказва за началото на пощенските съобщения по реката, която се превръща в най-важната пощенска линия на Европа през XIX в.  

Варненският свободен университет „Черноризец Храбър” е създател и на редица други филми, участвали в международни форуми. През 2007 г. филмът „Варна – земя на кръстопът” е носител на най-високото отличие от „III международен форум за медии и комуникации”, провел се в град Кавала, Гърция, а през месец май тази година съвместната продукция на ВСУ с МИКЦ – Варна – „Златен диалог” бе една от седемте селектирани от цяла Европа и единственият български филм, участващ в Международния филмов фестивал за късометражно кино Shots of Dialogue 2009, в град Динан, Франция.


Автор:
Петър Павлов, Медиен център - ВСУ
Публикация:
06.07.2009 г. 15:07
Посетено:
1272
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/8209-srebaren-plaket-za-film-na-varnenskiya-svoboden-universitet