Награди

Носител на наградата БАЗА за 2009 е Самуил Стоянов

Награда за млад автор в областта на съвременното изкуство

Носител на наградата БАЗА за 2009 е Самуил Стоянов
Самуил Стоянов (р. 1975), “Проект за сграда на Световното правителство. 843 възела”, 2009


◊ СЪБИТИЕТО

Носител на наградата за съвременно изкуство БАЗА за 2009 е Самуил Стоянов.


Решението на членовете на журито, Мария Василева, Яра Бубнова, Станислав Памукчиев, Кирил Прашков и Венцислав Занков, беше обявено на 18 юни 2009, при откриването на изложбата.

Изложбата на номинираните художници: Бора Петкова, Георги Георгиев–Jorrras, Викенти Комитски, ХР Стаменов, Камен Стоянов, Самуил Стоянов ще продължи до 5 юли 2009 в Софийска градска художествена галерия.



◊ НАГРАДАТА

За втора поредна година Институтът за съвременно изкуство - София връчи наградата за млад автор в областта на съвременното изкуство БАЗА. Тя се вписва в съществуващата от 1990 г. международна мрежа на художници от различни страни в Централна и Източна Европа (YVAA) и вече е утвърдена като едно от най-престижните отличия. Конкурсът е отворен за творци до 35 години, работещи във всички медии на съвременното изкуство. Наградата е стипендия и шестседмичен престой в International Studio and Curatorial Program (ISCP), Ню Йорк, осъществени с помощта на The Foundation for a Civil Society, Ню Йорк.

Целта на наградата е да стимулира професионалния старт на художниците, да предостави повече възможности за изява, развитие, образование и разширяване на контактите в собствената страна и в чужбина. Това съответства и на политиката на Софийска градска художествена галерия за поощряване и подкрепа в реализирането на проекти на млади автори и съвременно изкуство.

Първото издание на БАЗА с изложбата на номинираните през 2008 г. беше отличено от критиката като едно от най-значителните художествени събития у нас.

Автор:
Петър Димов, СГХГ
Публикация:
19.06.2009 г. 22:49
Посетено:
1779
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/8144-nositel-na-nagradata-baza-za-2009-e-samuil-stoyanov