Награди

Награди за литература "Константин Константинов" за 2009 г.

Иван Цанев с награда за цялостен принос

◊ СЪБИТИЕТО

Пред изпълнилите залата на ДТ „Стефан Киров” участници и гости на XI Национален фестивал на детската книга, в Сливен бяха обявени тазгодишните носители на престижната награда за творчество и принос в детското книгоиздаване.

Учредена е през 2004 година (от Министерството на културата, РБ „Сава Доброплодни”, Община Сливен и Националния център за книга към МС, Ротари клуб) на името на големия български писател Константин Константинов, с чиито книги са израсли поколения деца у нас, и се връчва за шести пореден път в няколко категории.


◊ НАГРАДИТЕ

Националната награда за цялостен принос, присъждана през годините на видни автори на творчество за деца като Валери Петров, Георги Константинов, Катя Воденичарова и др., тази година бе получена от поета и редактора в литературни издания Иван Цанев, създател на вълнуваща поезия за възрастни и на над 20 книги за деца, носител на националните награди за детска литература „П. Р. Славейков” и „Хр. Г. Данов”. По време на Европейския културен сезон в Париж, организиран от Френското председателство на ЕС, неговата книга „5 за 4” бе избрана да представя българската детско-юношеска литература.

С наградата в раздел „издателство” за 2009 година бе отличено издателство „Егмонт България
”, създадено през 1991 година, утвърдило се сред водещите за детска литература и периодика. Поредиците „Детска класика”, приказните колекции и „Чудесата на природата”, списанията за деца и картинните речници съпътстват живота на българските деца и ученици, които чрез дейността му се запознават и с романите за Хари Потър, комиксите и творбите на Дж. К. Роулинг. Наградата получи изпълнителният директор на издателството Георги Александров.

В раздел „автор” с наградата „Константин Константинов” бе отличена поетесата Мая Дългъчева, създателка на приказки, песни и пиески и редактор в издания за деца, носителка на наградата „Златен век” на МК. Сред последните й книги са: „Как се лекува лъвски страх без пердах”, „Коледните чудеса
”, „Пъстри приказки” и др. Редактираната от нея рубрика „Детски кът” в Електронно списание „LiterNet” е отличена със специалната награда на националния литературен конкурс „Стоян Дринов”. При получаването на наградата „Константин Константинов” поетесата благодари на издателите на книгите си ИК „Жанет-45”, „Хермес”, „Дамян Яков” и др.

Директорката на РБ „Сава Доброплодни” в Сливен Росица Петрова-Василева получи от председателя на УС на Асоциация „Българска книга” Дамян Яков диплом с номинацията й за наградата „Рицар на книгата”. От името на организационния комитет тя отличи деятели с принос към подготовката на  фестивала: Жельо Добрев – управител на „Стройконсулт” ЕООД – Сливен и издателя Дамян Яков, директор на едноименното издателство. 

Призът в раздел „илюстрация” тази година не бе присъден на Националния фестивал на детската книга в Сливен.
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
09.05.2009 г. 13:07
Посетено:
1700
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/7846-nagradi-za-literatura-konstantin-konstantinov-za-2009-g