Награди

Биляна Атанасова е победителят в Новелови награди '08

Премиера на сборника “Новелови награди '08”

Биляна Атанасова е победителят в Новелови награди '08
Тримата финалисти


◊ СЪБИТИЕТО

Вчера, 27 април 2008, в книжарница Хеликон се състоя премиерата на сборника
Новелови награди 2008 и награждаването на победителите в едноименния литературен конкурс, организиран за втора поред година от Kafene.bg и издателство Сиела.

Голямата награда на конкурса - едногодишна стипендия в размер на 1000 лв., осигурена от Kafene.bg, сайт за култура, изкуство и свободно време, спечели Биляна Атанасова - на 25 години от Стара Загора - за своята новела „[Е]липси. За всеки ден и никога“.

„От начало до край и обратно“ на Евгени Филипов, „[Е]липси. За всеки ден и никога“ на Биляна Атанасова и „d'Ева“ на Елица Бонева, са трите произведения, които журито определи като най-достойни да бъдат издадени в сборника „Новелови награди '08“.

Тримата са избрани сред 24 участници от цялата страна на възраст между 15 и 25 години, които в края на 2008 изпратиха своите неиздавани досега произведения за конкурса, организиран от Kafene.bg и Сиела.


◊ ЗА КОНКУРСА
 
За месец и половина (от декември 2008 до средата на януари 2009) експертното жури в състав Захари Карабашлиев (автор на “18% сиво
“), Мила Вачева (редактор отдел “Култура и стил”  във в. “24 часа”) и Амелия Личева (литературен критик) прегледа внимателно всичките 24 произведения, за да открои тези, чиито автори най-умело са се справили със задачата да поднесат в творбите си увлекателна история в обем между 50 и 100 страници – класическо изискване за формата новела.

„От начало до край и обратно“ на Евгени Филипов, „[Е]липси. За всеки ден и никога“ на Биляна Атанасова  и „d'Ева“ на Елица Бонева - три текста, които са откровени, симпатични, наситени с емоции. Накратко – заслужават да се изчетат!“, каза Жюстин Томс
, издател на Kafene.bg.

Успехът на сборника „Новелови награди 2007“, непрекъснато повишаващото се качество на изпращаните творби и старанието на компетентното  жури са предпоставка за продължение на конкурса и през следващата година.
Автор: Горица Белогушева
28.04.2009 г. 15:31
Посетено: 1470
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/7783-bilyana-atanasova-e-pobeditelyat-v-novelovi-nagradi-08