Награди

"Златната маска" за Езикова гимназия "Света София"

Награди от ХVІ Международен франкофонски ученически театрален фестивал - Стара Загора 2009

◊ СЪБИТИЕТО

• С най-високото отличие „Златна маска” от ХVІ Международен франкофонски ученически театрален фестивал - Стара Загора 2009 бе награден спектакълът „Това е рекламата” на 33-та Езикова гимназия „Света София” от столицата.

• Специалната награда на журито е за Гимназия „Асен Златаров” – Велико Търново за спектакъла „Обичам те, моя любов”.

„Стара Загора за трети пореден път стана средище на този красив форум на таланта и знанието. Градът ни е като магнит за изяви от високо качество, какъвто е фестивалът. За Община Стара Загора е удоволствие, радост и гордост да разтвори в тези дни гостоприемно вратите на своя театрален храм, за да се изявите при най-добри условия” – каза в приветствието си към талантливите ученици от цялата страна кметът на Община Стара Загора проф. Светлин Танчев, под чийто патронаж се проведе престижният младежки франкофонски форум. Своите поздравления към младите участници, гости и организатори поднесе и г-жа Бенедикт Контамен, директор на Френския културен институт в България.


◊ ОЩЕ НАГРАДИ

На сцената на Драматичен театър „Гео Милев” се изявиха 14 трупи от 10 града на България. Председател на журито бе г-н Ришар Лескюр – аташе по езиково сътрудничество и зам.-директор на Центъра за култура и сътрудничество при посолството на Франция в България.

В днешния заключителен ден първа поздрави гостите и участниците театралната трупа от от Битоля, Македония, лауреат за 2009 г. на Фестивала на училищния франкофонски театър в Скопие. Своя спектакъл „Бюро за изгубени вещи” показаха отново и лауреатите на миналогодишното издание на фестивала в Стара Загора – учениците от ГПЧЕ ”Ромен Ролан” - Стара Загора.

• „Сребърна маска” бе връчена на 9-та гимназия „Алфонс дьо Ламартин” от столицата, а бронзова – за 4-та Езикова гимназия „Жолио Кюри” - гр. Варна.

• „Златна маска” за най-добър актьор получи Георги Николов от ПМГ ”Акад. Иван Гюзелев” - гр. Габрово, а „Златната маска” за най-добра актриса е за Йоанна Недялкова – ученичка от Гимназия ”Свети Константин-Кирил Философ” - гр. Русе.

• Специалната награда на Сосиете Женерал Експрес Банк за артистично присъствие, иновация и екипност е за Димитър Иванов от Езикова гимназия „Христо Ботев” – гр. Кърджали.

Автор:
Уляна Кьосева
Публикация:
26.04.2009 г. 13:27
Посетено:
1288
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/7769-zlatnata-maska-za-ezikova-gimnaziya-sveta-sofiya