Награди

"18% сиво" на Захари Карабашлиев - четвъртият носител на наградата "Цвете на читателите"

Награда за за търговски успех на книга

"18% сиво" на Захари Карабашлиев - четвъртият носител на наградата "Цвете на читателите"


◊ СЪБИТИЕТО

За романа си “18% сиво
Захари Карабашлиев стана четвъртият носител на наградата “Цвете на читателите”

Навръх 23 април, Световния ден на книгата и авторското право, в книжарница “Хеликон-Витоша” се състоя церемонията по връчването на единствената литературна награда у нас, присъждана за търговски успех на книга.

Победител се оказа живеещият в Калифорния български писател Захари Карабашлиев
, но поради отсъствието му от България наградата бе приета от директора на издателство ”Сиела” Светлозар Желев. Дебютният роман на Карабашлиев бе сред най-оживено обсъжданите при финалните дискусии на журито за наградата “Хеликон” през декември миналата година, но все пак отстъпи на “Кръглата риба” на Момчил Николов, главният редактор на предаването “Горещо” по Нова телевизия. Сега ситуацията е напълно обърната: “Кръглата риба” остава едва трета – след “18% сиво”, но и след “9 зайци” на Виргиния Захариева.

“Цветето на читателите” е поредното отличие за романа “18% сиво”, който се оказа сред стоте най-любими романа на българите в кампанията “Голямото четене” на БНТ. А Захари Карабашлиев е сочен и като най-сериозният фаворит на наградата “Аскеер” за драматургия тази година.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА НАГРАДАТА

“Цветето на читателите” е награда, която може да бъде спечелена само от най-добре продаваната книга в системата на “Хеликон” (а това значи ¼ от българския книжен пазар) измежду дванайсетте номинирани за наградата за съвременна българска художествена проза през предходната година. Това ограничение е предизвикано от желанието да бъде отличена най-успешната от книгите, притежаващи интелектуални достойнства и представляващи пример за художествено майсторство. Ако се даваше просто на най-добре продаваната книга от български автор, тя би била печелена от популистки текстове без естетическа, морална или интелектуална летва. От друга страна, само подобна процедура, опираща се на реалните продажби може да гарантира точната преценка на реалните читатели и да изключи машинациите с много писма от един участник или организирането на кампания от фенове, както става при толкова гласувания в наши дни.

Единствено първият носител на “Цветето на читателите” е и носител на наградата “Хеликон” за съвременна българска художествена проза. Това е Виктор Пасков
с романа “Аутопсия на една любов”, който бе отличен през 2006 г. Веднага след нея останаха сборниците с разкази “Никоганебъдинещастен” на Радослав Парушев и “12 приказки от Белегаст” на Богдан Русев, както и романът “Дани” на Иван Голев.

През 2007 г. най-продаваната книга бе “Амазонката на Варое
” на Боян Биолчев, която спечели и наградата за роман на годината “Вик”. Следваха го по петите радващите се на читателско внимание книги на Владимир Зарев (“Светове”) и на Юрий Лазаров (“Чичо Весо Облия”).
През 2008 г. журито присъди награда “Хеликон” на Емил Андреев за романа му “Проклятието на жабата
”, но “Цветето на читателите” отиде при Алек Попов, чийто роман “Черната кутия” се оказа безспорен първенец по продажби. След него се нареждаха “Твоето име е жена” на Стефан Кисьов и “Малко късмет за по-късно” на Палми Ранчев.

“Цветето на читателите” представлява пластика на бургаския скулптор Огнян Петков и представлява символично изображение на стрелиция, поставена в слънчев диск. Оранжевата Кралска стрелиция (Strelitzia reginae Banks) е фирмената емблема на “Хеликон”. Цветовете на стрелицията - до 15 см - напомнят глави на жерави и често са наричани “цветовете на Жар-птица”.

Автор:
Йордан Ефтимов
Публикация:
24.04.2009 г. 11:38
Посетено:
1538
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/7756-18-sivo-na-zahari-karabashliev-chetvartiyat-nositel-na-nagradata-tsvete-na-chitatelite