Награди

Номинация за награда "Варна" на ВСУ "Черноризец Храбър"

За цялостен принос в развитието на културата и изкуствата

◊ СЪБИТИЕТО

Варненският свободен университет “Черноризец Храбър” е номиниран за награда "Варна".

Предложението за високото отличие е аргументирано с цялостния принос на университета в развитието на културата и изкуствата във Варна.

ВСУ “Черноризец Храбър” започна обучение в областта на изкуствата още през 1993 година. Като преподаватели са привлечени едни от най-добрите български специалисти в сферата на художествената култура. Активна е дейността на университета за обогатяване на културния живот в морската столица. Университетът създаде свои творчески състави, които вече имат стотици изяви в града, страната и чужбина. Едно от най-значимите постижения е  удостояването на студентския ансамбъл “Академика” с наградата “Кристална лира” на Министерството на културата и Съюза на музикалните и танцови дейци. Отличието беше присъдено за реализиране на съвместен проект с ансамбъл “Варна” – спектакълът “Де гиди вино червено”. Многобройни са изявите на студентите и от изобразителните и театралните изкуства. Със своите изяви бързо се утвърди и Академичният танцов театър, който разви две творчески формации – фолклорен ансамбъл “Академика” и Балет за вариететно изкуство и съвременна хореография. Десетки студенти от университета участват в културно-анимационната дейност в туризма.

Университетските преподаватели имат активен принос за богата палитра от културни прояви във Варна: участия във фестивала “Август в изкуството”, литературни промоции, организация на фестивали, консултативни съвети. Медийният център на университета изработи редица филми, които бяха представени на българската общественост чрез телевизионни програми. Филмът “Гръцката махала на Варна – дух на толерантност”, подготвен от студентите Петър Павлов и Мая Ангелова спечели първа награда на Третия балканския фестивал за медии и комуникации в Кавала през 2007 година.

В университета е изграден съвет по култура, който организира и ръководи творческите изяви. Изградена е и собствена художествена галерия, която се намира на ул. “Околчица” в морския град. Досега в нея са експонирани осем студентски изложби. В продължение на седем години ВСУ “Черноризец Храбър” е съорганизатор с община Варна на Международния фолклорен фестивал.
Автор:
ВСУ
Публикация:
23.04.2009 г. 17:04
Посетено:
1138
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/7748-nominatsiya-za-nagrada-varna-na-vsu-chernorizets-hrabar