Награди

Номинации в категория Съвременна българска драматургия "Аскеер 2009"

Пиеси, поставени за първи път на професионална сцена в периода от 1 април 2008 г. до 31 март 2009 г.

◊ СЪБИТИЕТО

За пети път в деветнайсетгодишната си история Академия „Аскеер“ ще присъди наградата „Аскеер“ в категорията „Съвременна българска драматургия“.                                 

За „Аскеер 2009” се съревновават пиеси, поставени за първи път на професионална сцена в периода от 1 април 2008 г. до 31 март 2009 г. Журито за съвременна българска драматургия оценява драматургичните текстове, изпратени от техните автори в писмен вид до Академията след състоялата се премиера на заглавието. Академията приема за валиден текста, представен от автора, а не сценичния вариант, по който той е представен пред публика. Важно е настоятелно да припомним, че Журито не се влияе от постановъчния резултат, водено от разбирането, че сцената има сила и способи да валидира недобър драматургичен текст, както и да деформира до неузнаваемост една чудесна драматургия.

През 2009 г. Журито, изградено от забележителни културолози, режисьори, писатели драматурзи и театроведи, определящо номинираните пиеси и присъждащо на 23 май наградата „Аскеер”, е в състав:

. проф. дфн Богдан Богданов
. акад. Вера Мутафчиева
. проф. дфн Георги Каприев
. доц. д-р Георги Лозанов
. проф. дфн
Ивайло Знеполски
. Федя Филкова

. Димитър Гочев
. проф. Иван Добчев
. проф. Младен Киселов

. Боян Папазов
. Георги Господинов
. Елин Рахнев
.
Иван Кулеков
. Иван Теофилов
. проф. дфн Кирил Топалов
. Панчо Панчев
. д-р Пламен Дойнов
.
Рада Москова
. Стефан Цанев
. доц. Юрий Дачев
. Теодора Димова
. Яна Добрева

. Димитър Чернев
. доц. Калина Стефанова
. Красимира Филипова
. Никола Вандов

В гласуването не участват членове на Журито, които си оспорват отличието. Тази година това е драматургът
Петър Маринков.


◊ НОМИНАЦИИТЕ

На номиниране според Правилника на Академия “Аскеер” подлежаха 8 пиеси. Те са следните (по азбучен ред на имената на авторите):

1. „На добър час!” от Вичо Балабанов (Драматичен театър „Възраждане”, постановка Веселин Бояджиев, юни 2008)
 
2. „Деликатно нещо е душата” от
Димитър Динев (Volkstheater – Виена, Австрия, постановка Ханс-Улрих Бекер, май 2008)

3. „Amarantos (Бълнуване)” от Димитър Кабаков (Нов драматичен театър „Сълза и смях”, постановка Възкресия Вихърова, октомври 2008)

4. „Неделя вечер” от Захари Карабашлиев (Частен театър „Инверсия” и Драматичен театър „Боян Дановски” – Перник, постановка Бойко Илиев, ноември 2008)

5. „Баща ми” от Здрава Каменова (Драматичен театър „Възраждане”, постановка Борис Георгиев, май 2008)

6. „Границата” от Калин Илиев (Драматичен театър – Ловеч, постановка Александър Чобанов, януари 2009)

7. „Досието на една Ж” от Петър Маринков (Концертно студио на Радио Варна, постановка Георги Велчовски, юни 2008)

8. „Тихи, невидими хора” от Яна Борисова (Младежки театър „Николай Бинев”, постановка Десислава Шпатова, март 2009)

Комисията по преброяване на гласовете от тайното гласуване в състав:

Председател: проф. Ивайло Знеполски
Членове:
1. Димитър Чернев
2. Никола Вандов
3. д-р Пламен Дойнов
4. Милен Миланов

обяви следните
номинации в категория Съвременна българска драматургия АСКЕЕР 2009:

1. „Деликатно нещо е душата” от Димитър Динев

2. „Неделя вечер” от Захари Карабашлиев

3. „Тихи, невидими хора” от Яна БорисоваКакто широката културна общественост вече добре знае, всяка година (от 2005-а насам) Фондация “А`Аскеер” издава книга от поредицата Библиотека за Съвременна българска драматургия Аскеер. Отделните томове съдържат преди всичко трите номинирани пиеси, но и студии, дело на именити творчески личности от състава на Журито, оценяващи драматургичната продукция на отминалия театрален сезон за целите на нейното естетическо усвояване, в контекста на българския и европейския културен и исторически процес. Тези изследователски текстове поддържат връзка с богатия справочен блок, отразяващ летописа на тринайсетте наградни категории „Аскеер”, и са несъмнено уникален, авангарден жест в областта на академичното проучване и описване на уловените явления, очертаващите се тенденции или разнообразието на идейни виждания в развитието на съвременната българска драматургия и театрално изкуство. На 23 май, на Галаспектакъла АСКЕЕР 2009, петият том от Библиотеката ще има своята премиера на сцената на Театър „Българска армия”.

И тази година Генерален спонсор на наградите “Аскеер” е Овергаз. Традиционен Основен спонсор е Инвестбанк. За четвърта поредна година Столична община подкрепя наградите „Аскеер”. Продължава плодотворното сътрудничество с Национален фонд „Култура”.

На всички тях благодарим от името на театралната общност.

Благодарим и на Българската национална телевизия за деветнайсетгодишното коректно медийно партньорство. Приветстваме и благодарим за медийното партньорство на Българското национално радио. 
 
Аскеер 2009 е под почетния патронаж на министъра на културата проф. Стефан Данаилов и на министъра на отбраната Николай Цонев.Милен Миланов
Актьор
Председател на Академия  “Аскеер”Автор:
05.04.2009 г. 16:38
Посетено: 1585
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/7643-nominatsii-v-kategoriya-savremenna-balgarska-dramaturgiya-askeer-2009