Награди

Виолета Тончева с наградата на Съюза на архитектите в България за 2008 г.

За активна журналистическа и PR-дейност в подкрепа на кампанията "Наследство в риск"

Виолета Тончева с наградата на Съюза на архитектите в България за 2008 г.


◊ СЪБИТИЕТО

Виолета Тончева получи наградата за 2008 г. на Съюза на архитектите в България за активната й журналистическа и PR-дейност в подкрепа на националната кампания за съхраняване на архитектурната памет „Наследство в риск”.

Наградата - грамота и картина от фонда на САБ бе връчена от арх. Лило Попов – заместник-председател на САБ по време на пролетния бал на архитектите, състоял се в НДК на 22 март 2009.


◊ НАГРАДАТА

Наградата се връчва на Виолета Тончева

• за изготвяне на цялостния PR-продукт за дългосрочния обществен проект в подкрепа на националната кампания на САБ “Наследство в риск” - "Изчезващите къщи / Хубавите къщи" (2007 - 2008 - 2009);

• за участието й като организатор и като автор (дигитален принт и текст) в двете издания от 2007 и 2008 г. (Варна - Аполония - София);

Проектът артикулира загрижеността на архитектурната колегия и на цялата културна общественост за съхраняване на архитектурното наследство на България, като консолидира творческите усилия на различни професионални и социални пластове на обществото: архитекти, студенти по архитектура, изкуствоведи, дизайнери, художници, фотографи, филателисти, журналисти. Смисълът на проекта за опазване на интелектуалното богатство като обща и обществена грижа за пренасяне на културната памет и националната идентичност, бе много добре разбран, подкрепен и продължен от обществеността.

Първото издание през 2007 г. на Дружеството на архитектите във Варна, съвместно с проекта на Сдружението на софийските архитекти, под наслов „Паметта на града”, се представи с успех във Варна, София и на АПОЛОНИЯ в Созопол, с което бе възстановено, след почти десетгодишно отсъствие, участието на Съюза на архитектите в този престижен фестивал.

Миналогодишното издание на проекта през 2008 г. разшири кръга на включените жанрове и участници и отново се прие много добре от публиката във Варна, Созопол и София. То бе посетено от наши и чужди гости, отразиха го с информация, репортажи и коментари преса, радио, телевизия и електронни сайтове от регионален и национален характер. Проектът получи личната покана на проф. Димо Димов, основател на Фондация „Аполония” за участие през 2009 г.

Концепцията за тазгодишното издание на проекта, под наслов „Хубавите къщи 3” предвижда приоритетното участие на утвърдени архитекти от цялата страна, със значими проекти по темата за опазване на наследството, които са принос в тази област и все още не са показвани на други подобни форуми и изложби.

Много важен аспект на новия, заключителен проект, е представянето на позитивни примери от българската практика през последните години, с цел затвърждаване на посланието за стойността на културно-историческото наследство, пречупено през призмата на европейската и глобална интеграция.

Автор:
САБ
Публикация:
24.03.2009 г. 21:44
Посетено:
1475
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/7574-violeta-toncheva-s-nagradata-na-sayuza-na-arhitektite-v-balgariya-za-2008-g