Награди

Национална литературна награда "Милош Зяпков"

Акт на признание и почит

Национална литературна награда "Милош Зяпков"


◊ СЪБИТИЕТО

С решение на Общинския съвет на Община Ракитово от 27.06.2008 година се учреди Национална литературна награда „Милош Зяпков”. Тя е акт на признание и почит към приноса на Милош Зяпков за развитието на българската литература.

„В град Ракитово е роден и живял до трагичната си смърт поетът и писателят Милош Зяпков, чието творчество се нарежда сред най-достойното, създадено през втората половина на XX век в българската литература” е написано в писмо до Общината от съучредителите на Наградата.


◊ УЧРЕДИТЕЛИ И ОРГАНИЗАТОРИ

Учредители и организатори на Наградата са:
. Община Ракитово
. Съюзът на българските писатели
. Сдружението на българските писатели
. Сдружение на писателите – Пазарджик


◊ РЕГЛАМЕНТ

. Националната литературна награда е за поезия, проза и сатира и се присъжда за публикувана книга през предходната година или за цялостно творчество с принос към българската художествена словесност.
. Наградата може да бъде присъждана само веднъж на един автор.
. Наградата може да бъде присъждана и посмъртно.
. Носителят на наградата получава грамота, плакет и парична сума от 1000 евро.
. Наградата се присъжда ежегодно в рамките на Празниците на град Ракитово.

. Наградата се съпътства от Конкурс, който се обявява между автори от Пазарджишка област, и от Конкурс между средношколците от областта.
. Победителите в конкурсите ще бъдат оценени от петчленно жури, излъчено от учредителите на Наградата.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА НАГРАДАТА

Тази година Наградата ще бъде връчена за първи път. Това ще стане на 4 юли 2009 г. в читалище „Будилник” в Ракитово. Общинската администрация, читалищните работници и семейство Зяпкови желаят литературното четене на номинирани и наградени, както и връчването на Наградата да се превърне в литературен празник в чест на почетния гражданин на Ракитово Милош Зяпков.

От Община Ракитово са поканени 29 издателства, литературни съюзи, списания да предложат най-добрата книга за миналата година. Може да участват и неорганизирани поети и писатели.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА МИЛОШ ЗЯПКОВ

Милош Зяпков е роден на 18.01.1940 г. в гр. Ракитово. Баща му, анархист, е лежал в лагера Богданов дол, което слага отпечатък върху трудния път на поета. Учи в Педагогическото училище във Велинград. Записва задочно педагогика и литература в СУ "Св. Кл. Охридски". От 1957 г. до края на живота си работи в ТВУ "М. Горки", Ракитово. От малък проявява артистични заложби - играе и рецитира в местното читалище, пише стихове и сценарии, режисира и ръководи кръжоци. Участва активно в демократичните промени след 1989 г. Умира при недоизяснен нещастен случай на 01.06.1990 г. Сътрудничил е в печата със сатирични и публицистични творби, по негови текстове са изпълнявани естрадни песни. Приживе на няколко пъти подготвя свои ръкописи, но негови книги със стихове, проза и сатира излизат едва след смъртта му - "Не исках да съм просто жив" (1992), "Събрани творби" (2000; 2003).

Автор:
Публикация:
17.03.2009 г. 19:15
Посетено:
1524
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/7525-natsionalna-literaturna-nagrada-milosh-zyapkov