Награди

"Цветовете на мрака" от Сабина Маринова с Международната Harbinger Relay Award 2008

История за вампири получава престижна награда

◊ СЪБИТИЕТО

Международната Harbinger Relay Award 2008 бе изненадващо връчена за вампирска история – “Цветовете на мрака” от Сабина Маринова. Тя се дава за първа година за проза, съдържаща важно послание към човечеството. Учредена е от група европейски писатели.


◊ УСЛОВИЯТА

Съществуват редица подробни условия, предотвратяващи отиването й при аматьори, циркулирането й в рамките на затворена група или в една и съща държава година след година. Авторът трябва да е бил публикуван в професионални печатни издания на най-малко шест езика. Той може да получи Harbinger Relay Award един-единствен път в живота си. За разлика от наградите като “Брам Стоукър”, “Хюго”, “Хайнлайн”, “Небюла” и др., победителят не се гласува или определя от жури, а се избира еднолично от предишния носител. Последният няма право да я дава на свой съгражданин, както и на автор от държава, която я е получавала през последните три години. През юни месец Сабина Маринова ще бъде задължена да предаде приза с подробно описание на мотивите си.


◊ МОТИВИТЕ НА СЪЗДАТЕЛИТЕ

“Тази прекрасна история демонстрира, че животът е свещен във всичките си форми. Природата трябва да бъде ценена. Срещата между вампира и извънземното е метафора за изграждането на пълноценно общуване между видове, раси, убеждения, религиозни групи, нации и др. Всички ние, бивайки различни, съставляваме част от едно по-голямо цяло. Като такава сме длъжни да намерим мостове един към друг. Любовта и уважението са основни мотиви в “Цветовете на мрака”. Трябва да се подчиняваме на тези вселенски ценности, без значение откъде идваме и накъде отиваме. Онези, които не им се подчиняват, са обречени на самоунищожение, както се случва с човечеството в разказа.”


◊ КОМЕНТАРЪТ НА ИЗВЕСТНИТЕ

“Основната идея на “Цветовете на мрака” е добре замислена. Самотно извънземно осъществява близка среща със самотен вампир – не зная да е правено преди.”

Йън Уотсън, писател и сценарист на “Изкуствен интелект” (реж. Стенли Кубрик и Стивън Спилбърг)



◊ СПЕЦИАЛНО

Прочетете наградения разказ "Цветовете на мрака" от Сабина Маринова - бр. 5 (114), 2009 на Електронно списание LiterNet.
Автор:
Публикация:
15.03.2009 г. 21:28
Посетено:
1192
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/7507-tsvetovete-na-mraka-ot-sabina-marinova-s-mezhdunarodnata-harbinger-relay-award-2008