Награди

Момчил Николов - седмият носител на наградата "Хеликон"

"Кръглата риба" с приза за 2008 г. за "красиви лъжи за точни и сурови истини и майсторското преплитане на жанрове"

Момчил Николов - седмият носител на наградата "Хеликон"


◊ СЪБИТИЕТО

"Кръглата риба" от Момчил Николов е новият носител на наградата за съвременна българска художествена проза "Хеликон" за 2008 г
.

Мотивацията на журито гласи: "Кръглата риба” се отличава, защото изрича красиви лъжи за точни и сурови истини и заради майсторското преплитане на антиутопия, черен хумор, шпионски трилър, любовна история, разказ за живота на художника".

Съставът на журито тази година:
проф. Боряна Христова (литературовед, директор на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”), и членове - литературните историци Румяна Пашалийска (директор на Националния литературен музей, сценарист на документални филми), Николай Аретов (литературовед, БАН), Петър Волгин (журналист и автор на два романа) и Йордан Ефтимов (критик, литературовед, Нов български университет)

• За втори път журито допуска прецедент, като обявява и специална награда за документалистика. Носителят й е разследването “Горещо червено” на журналистката от програма “Христо Ботев” на Българско национално радио Ивайла Александрова.


◊ ПОВЕЧЕ

Наградите бяха обявени вечерта на 5 декември в книжарница "Хеликон-Витоша" в столицата. Миналогодишният носител Емил Андреев връчи грамотата и статуетката на новия победител, а председателката на журито прочете мотивационния текст за победителя.

Победителят Момчил Николов бе номиниран за наградата “Хеликон” още за един от предните си романи – скандалният “Hash oil”. Той е член на писателската група “Бърза литература”, заедно с Радослав Парушев, Тома Марков и Стефан Иванов. Завършил медицина в академията в Плевен, днес той е редактор на високорейтингови телевизионни продукции като “Горещо” с Венета Райкова, “Отечествен фронт” с водещ Мартин Карбовски и “Big Brother 4” с водещ Милен Цветков. Автор е на повестта "Пътници" (1997), на сборниците с разкази "Разкази" (1998), "Фрагменти от стая" (2000), "Лудата Дорис" (2001) и на двата много успешни романа "Hash Oil" (2005) и "Горният етаж" (2006).

Романът "
Кръглата риба" е най-внушителното като обем, послания, идеи и стил произведение на Николов. На страниците й съвременният параноичен, но и отворен за нови светове човек се сблъсква с цялата жестокост на съществуването, но това парадоксално помага на читателя да избяга от баналитета на ежедневието и да постигне спокойствие за бъдещето. Авторите, за които може да се предполага, че са родствени на Момчил Николов в тази книга: Пол Андерсън, Кърт Вонегът, Доналд Бъртълми, Томас Пинчън, Итало Калвино. Започнала с тънка ирония към вярата в научната истина, олицетворявана от “Нешънъл джиографик”, книгата на Момчил Николов се ръзгръща като карнавално пътуване из съвременна Америка, но и като пътуване през медийните светове и световете на съвременната мистика. Сред митологичните персонажи на съвременността, които се мяркат в романа, се оказват дори Хитлер и Бербатов. Със своите 455 страници това е и най-обемната творба, печелила наградата "Хеликон" досега.

“Кръглата риба” е и книгата с най-вълнуващ маркетинг през 2008 г. Издаването й беше предшествано от появата на сайта “Кръглата риба”, на който беше публикувано началото на романа, обявяващо приближаващия край на света (http://www.roundfish.net).

Десет дни преди връчването на наградата журито обяви, че фаворити сред дванайсетте номинирани са “Кръглата риба”,
“18% сиво” на Захари Карабашлиев и “Захвърлен в природата” на Милен Русков. Както и че изборът на книжарите от “Хеликон” е романът на емигранта Захари Карабашлиев. При последното гласуване “Кръглата риба” надделява над “Захвърлен в природата” с 3 на 2 гласа.


◊ НАГРАДАТА

Наградата "Хеликон" се връчва за седми път. Носителите й досега са Алек Попов, Константин Илиев, Деян Енев, Виктор Пасков, Елена Алексиева и Емил Андреев. Наградата представлява статуетка на бронзов орел, изработена от скулптора Евгений Кузманов, и 3000 лв.

Членовете на журито тази година са прочели 133 книги (романи, сборници с разкази и новели, мемоари и биографии), излезли през годината и постъпили по лавиците на книжарници "Хеликон". От тях на четири етапа - според годишните сезони - са били номинирани 12 книги.

Номинациите са били за:
“Рицарят, Дяволът, Смъртта” от Елена Алексиева (изд. “Колибри”), “Авантюра, за да мине времето” от Албена Стамболова (изд. “Обсидиан”), "Соцроман” от Димитър Шумналиев (КК “Труд”), “Да събудиш динозавър” от Андрея Илиев (изд. “Световит”), "Горещо червено. Документален роман" от Ивайла Александрова (изд. “Жанет-45”), "Разкази под линия" от Александър Шпатов (изд. “Жанет-45”), “18% сиво” от Захари Карабашлиев (изд. “Сиела”), “Кръглата риба” от Момчил Николов (изд. “Жанет-45”), “Гледната точка на Гоген” от Виктор Пасков (изд. “Захарий Стоянов”), “Захвърлен в природата” от Милен Русков (изд. “Жанет-45”), "Съпротива.net" от Христо Карастоянов (изд. “Жанет-45”), “9 зайци” от Виргиния Захариева (изд. “QM”).

Издателството с най-много - пет - номинирани книги тази година е "Жанет-45".

Данните за читателския интерес и продажбите на книжарници "Хеликон" сочат като лидери “18% сиво” от Захари Карабашлиев и "9 зайци" на Виргиния Захариева. През годината обаче журито високомерно пренебрегна и не отличи изобщо с номинация двете най-продавани български белетристични книги – “Дневници и нощници” на Иво Сиромахов и “Английският съсед” на Михаил Вешим.

"Цветето на читателите", пластика на бургаския скулптор Огнян Петков, е наградата за най-продавана книга, която ще бъде връчена на Световния ден на книгата и авторското право – 23 април. Тя се дава на най-добре продаваната от номинираните книги. На същия ден ще получи наградата си и носителят на Специалната награда за документалистика.

От "Хеликон" обявиха, че през 2009 г. председател на журито ще бъде професорът по съвременна българска литература в Югозападния университет в Благоевград Цветан Ракьовски.
Автор:
Йордан Ефтимов
Публикация:
07.12.2008 г. 11:21
Посетено:
1585
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/6985-momchil-nikolov-sedmiyat-nositel-na-nagradata-helikon